Mou fitxa. El Parlament Europeu ja revisa els mòbils dels eurodiputats arran del CatalanGate. L'Eurocambra ha oferit als seus membres un servei per detectar si el programari Pegasus ha infectat els seus telèfons, segons ha avançat elDiario.es. El servei s'ofereix a petició de la presidenta Roberta Metsola, després que s'hagi conegut l'escàndol d'espionatge a independentistes. Un espionatge que ha afectat membres el Parlament Europeu, com ara Diana Riba i Jordi Solé quan ja eren eurodiputats. També a Toni Comín, abans d'agafar l'acta, i l'entorn de l'ara també representant europeu Carles Puigdemont. S'ha fet arribar un correu electrònic als eurodiputats on s'especifica que la verificació s'ha de fer "amb la presència del propietari del telèfon mòbil" i que la durada de l'anàlisi pot durar fins a 30 minuts.
Concretament, el mail de l'Eurocambra informa que posarà a la disposició dels representants electes un servei per comprovar si els seus telèfons mòbils han estat atacats pel programari espia Pegasus, que pot infectar el dispositiu sense que el propietari ho sàpiga i donar a l'atacant accés a documents, o a les funcions de la càmera i el micròfon, entre altres funcions. Metsola i el seu secretari general, Klaus Welle, han demanat la posada en marxa d'aquest servei després que la mateixa presidenta del Parlament Europeu digués que tenia confiança "plena" en el fet que les al·legacions d'espionatge governamental seran investigades de manera "exhaustiva".
Una verificació de 30 minuts
La verificació del dispositiu es portarà a terme en presència del seu propietari i es podrà realitzar tant a les oficines dels serveis informàtics de l'Eurocambra a Brussel·les o Estrasburg com a les oficines dels mateixos eurodiputats. La duració de l'anàlisi inicial depèn de la quantitat de dades contingudes en el mòbil i tardarà un mínim de 30 minuts. Depenent del resultat, pot ser necessària "una anàlisi de seguretat detallada que requereixi més temps".
Aquesta setmana ha començat la tasca de la comissió d'investigació sobre els escàndols d'espionatge amb aquest programari que només pot ser adquirit per governs, que es va crear després de les primeres revelacions sobre el seu ús per espiar a opositors, periodistes i activistes l'estiu del 2021. Per la seva banda, la Comissió Europea ha demanat l'estat espanyol que investigui el CatalanGate. La presidenta de l'executiu europeu, Ursula von der Leyen, ja va dir que l'escàndol li semblava "inacceptable". Recordem que l'espionatge mitjançant Pegasus ha afectat a més de seixanta independentistes, entre els quals es troben dos eurodiputats d'ERC (Diana Riba i Jordi Solé) i l'entorn del també representant europeu de Junts Carles Puigdemont.
La resposta catalana
La notícia ha tingut prou ressò entre els catalans, fins al punt que el mateix Puigdemont ha reaccionat a l'oferta europea sobre Pegasus. "El CatalanGate ha generat inquietud entre els qui es creien a recer d'aquestes pràctiques. Els vam avisar: els estàndards espanyols debiliten la democràcia europea", ha dit en una piulada.
El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, també ha respost a la petició de Metsola per revisar els telèfons mòbils dels eurodiputats per detectar si estan infectats amb el programari d'espionatge. Així, ha portat la qüestió al seu terreny i s'ha preguntat si passarà quelcom similar a l'estat espanyol: "La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, pensa fer algun tipus d'investigació tenint en compte que els mòbils de diversos diputats del seu Parlament han estat espiats?".