L'Eurocambra ha votat aquest dimecres a favor d'obrir un procés per sancionar Hongria per erosionar la democràcia, tot i l'abstenció del PP espanyol. El Parlament Europeu (PE) ha acceptat una resolució que recomana activar el procediment marcat a l'article 7 dels tractats europeus per suspendre els drets de vot a la UE del govern de Viktor Orbán com a resposta al "risc de violació" de l'estat de dret en aquest país.
És el primer cop que el PE proposa activar l'article 7 i ho ha fet amb la sòlida majoria de més de dues terceres parts dels eurodiputats: 448 a favor, 197 en contra i 48 abstencions. Segons fonts parlamentàries els eurodiputats del Partit Popular han decidit abstenir-se de la votació després de debatre fins a l'últim moment entre aquesta opció i votar a favor de la resolució.
El gran consens parlamentari necessari per tirar endavant la resolució requeria que almenys part del Partit Popular Europeu (EPP) on s'integra Fidez, la formació d'Orbán, hi votés a favor. Davant la controvèrsia dins el grup sobre el suport al líder hongarès, l'EPP va decidir donar llibertat de vot als seus membres. Així, s'esperava que la posició dels populars d'Alemanya, França i Espanya –les delegacions més grans dins del grup- fossin claus per desencallar el vot.
Finalment, la delegació espanyola ha optat per, de forma majoritària, no donar la seva opinió amb set abstencions. Tot i que sis dels 16 eurodiputats populars, entre els quals s'hi troba Esteban González Pons, han decidit no votar i els els tresdiputats restants, Pilar Ayuso, Gabriel Mato i Carlos Iturgáiz, han votat en contra de sancionar Orban. Aquest article és el que des de l'independentisme s'ha demanat que s'apliqui a Espanya per la gestió del procés sobiranista arran de l'1 d'octubre.
Polònia actualment ja s'enfronta a aquest procediment. En aquest cas, va ser la Comissió Europea qui va impulsar la mesura després de mesos reclamant a Varsòvia aturar les reformes judicials que, segons l'executiu europeu, posen en risc la independència judicial.
En el cas d'Hongria, al juliol Brussel·les va portar aquest país al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per incomplir la legislació europea sobre asil i retorns i va expressar la seva preocupació per la "criminalització" de les ONGs que treballen amb refugiats. Ara Budapest haurà de donar explicacions als seus socis europeus al Consell de la UE que haurà de decidir per una majoria d'almenys 22 estats dels 27 activar o no article 7.