Classes de català per als diputats amb l'objectiu d'apujar el nivell dels seus discursos. Els diputats del Parlament disposaran d'un servei d'assessorament lingüístic, a través de sessions individualitzades, que voluntàriament s'apuntin a aquestes lliçons. L'objectiu és millorar el nivell de la llengua catalana que hi ha actualment al Parlament de Catalunya. Tots els grups parlamentaris s'han mostrat a favor de la proposta en la junta de portaveus celebrada aquest dimarts amb dues excepcions: PP i Vox, els partits que més sovint fan servir el castellà en les seves intervencions. Quan Ciutadans tenia representació a la cambra, els seus diputats l'utilitzaven pràcticament sempre. I el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha emprat el castellà en seu parlamentaria des que va assumir el càrrec per respondre Alejandro Fernández, líder del PPC.
Aquesta iniciativa, que es farà a càrrec del departament d'assessorament lingüístic de la cambra, que ha sorgit de la voluntat compartida de la presidència del Parlament, Josep Rull, i de la Mesa de la institució, per garantir que es parli un català "el màxim correcte" a la cambra. En les sessions, es treballarà a partir dels discursos dels diputats que s'hi apuntin.
Més places de cursos de català
Aquest dimarts, el Departament de Política Lingüística ha anunciat que ampliarà de manera gradual aquest any l'oferta de cursos de nivell C2 de català impartits pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). A banda, el Govern ha arribat a un acord amb sindicats i entitats perquè ofereixin més de mil noves places durant el 2025. L’executiu català considera que la mesura assegura una oferta formativa “més flexible” que augmentarà “progressivament” la freqüència de convocatòria de cursos. Alhora, afegeix que l’acord enceta “una etapa de col·laboració més àmplia” entre conselleria, entitats i els sindicats per “facilitar i universalitzar” l'accés a l'aprenentatge de la llengua catalana.
Els primers cursos de nova creació començaran a l’abril i, segons el Govern, el CPNL ampliarà l’oferta de cursos de nivell C2 arreu del país. El Consorci també coordinarà i certificarà els cursos impartits pels sindicats i les entitats. En el marc de l’acord, l’Associació de Mestres Rosa Sensat, el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, CCOO –Fundació Paco Puerto i UGT– i l'Institut per al Desenvolupament de la Formació i l’Ocupació (IDFO) obriran cursos a partir de l’abril i durant tot l’any, presencials i per internet. Segons el Govern, cada entitat organitzarà un mínim de deu cursos que s’ampliaran segons la demanda.