El Parlament compleix la seva paraula. La Mesa de la cambra ha acordat aquest dilluns portar a la Fiscalia les incompareixences del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de membres del seu executiu i altres representants de l'Estat, davant la comissió d'investigació sobre el cas del CatalanGate que ha posat en marxa el Parlament. La decisió ha comptat amb el suport dels tres partits independentistes --ERC, Junts i la CUP--, mentre que el PSC s'hi ha oposat. A petició de la comissió, la Mesa també ha acordat posar aquests fets en coneixement de la comissió Pegasus del Parlament Europeu, que de fet es troba a Madrid aquests dies en el marc de la seva missió pels països que s'han vist esquitxats per l'espionatge. La visita dels eurodiputats també ha rebut una plantada del president del govern espanyol com a resposta.
La comissió d'investigació va posar-se en marxa després de mesos de dilacions, i amb la constatació que el Congrés dels Diputats no seguiria el mateix camí per l'aliança del PSOE amb PP i Vox. El passat 3 de març, l'òrgan de la cambra catalana va convocar el president Pedro Sánchez; les vicepresidentes primera i segona, Nadia Calviño i Yolanda Díaz; els ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska; l’exvicepresidenta Carmen Calvo, i l’exdelegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. També s’havia convocat el fiscal general de l’Estat, Álvaro García; el defensor del Poble, Ángel Gabilondo i el jutge del Tribunal Suprem encarregat de les autoritzacions de seguiments, Pablo Lucas. Cap d'ells s'hi va presentar, i es va enviar un segon requisit pocs dies després.
Però el 14 de març van tornar a absentar-se els noms citats. Alguns d'ells van donar explicacions per les seves absències, però d'altres ni tan sols van dignar-se a comunicar-les. En defensa del govern espanyol va sortir el diputat del PSC Jordi Terrades, que va afirmar que els representants de l'Estat només han de rendir comptes a les Corts espanyoles. Segons ell, així ho va fer el ministre Félix Bolaños, mentre que també es va obrir la comissió de secrets oficials.
Després de constatar la seva plantada, els grups parlamentaris van pronunciar-se amb contundència. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va reiterar que l'absència d'aquestes figures és un "menyspreu" a la cambra catalana i a la ciutadania de Catalunya. També va lamentar que el Congrés dels Diputats rebutgés investigar el CatalanGate, a diferència del Parlament Europeu. Josep Rius, de Junts, va destacar el contrast entre el "zel especial" que demostren habitualment les autoritats de l'Estat amb fer complir l'ordenament jurídic i la deixadesa que han demostrat en aquest cas. Més enllà, va denunciar la "manca de col·laboració i obstruccionisme" dels actors estatals. I per la CUP, Montserrat Vinyets va remarcar la falta d'investigació des de Madrid pel CatalanGate i va rebutjar els arguments dels socialistes. "Les gestions per esclarir els fets són inexistents o supèrflues". Els tres partits van decidir aleshores posar la Fiscalia i l'Eurocambra en coneixement de l'actitud dels representants de l'Estat.