El Parlament demana que el govern espanyol reconegui i retorni el "deute històric" en matèria de dependència. Així ho ha aprovat aquest divendres en una proposta de resolució conjunta de JxCat i ERC (i que ha obtingut el suport de la CUP) en relació amb el ple monogràfic d'aquest dimarts sobre la gestió de les residències durant la pandèmia del coronavirus.

El text demana que l'Executiu de Sánchez reconegui "el deute històric derivat de l'incompliment de les aportacions que pertoquen a l'Estat pel que fa al finançament d'atenció a la dependència" que xifra en 3.649 milions d'euros fins el 2019.

D'aquesta manera, republicans i postconvergents han recordat que la llei determina que les aportacions per part de les dues administracions han de ser del 50%, "percentatge que durant els anys de vigència de la llei no s'ha aplicat mai". De fet, han denunciat que "l'aportació de l'Estat s'ha anat reduint progressivament". "Les dades de 2018 indiquen que el finançament de la dependència provinent de transferències estatals suposa el 13% del total", han apuntat.

Dos usuaris d'una residència durant la pandèmia | Efe

La proposta aprovada per les formacions independentistes recorda, doncs, "l'obligació" del govern espanyol "de finançar en un 50% l'aplicació de la llei de dependència, per tal de garantir la cobertura assistencial de les persones que, per vellesa o malaltia, no poden valdre's per elles mateixes".

La proposta aprovada per la cambra catalana també demana a l'Executiu del PSOE i Unidas Podemos augmentar els recursos del Fons Covid-19 per a les comunitats autònomes en 9.000 milions d'euros més, per arribar a un total 25.000 milions. D'aquesta manera, justifica el text, es garantirà la prestació de serveis públics essencials com la protecció de les persones en situació de dependència, en el context de pandèmia i post pandèmia.

Recentralització

En un sentit similar, el Parlament també ha lamentat i denunciat la recentralització practicada pel govern espanyol, en concret pel que fa a la compra de material de protecció durant la crisi sanitària.

Així s'ha aprovat en una altra proposta conjunta dels dos socis de Govern, la qual critica que el mateix Executiu espanyol va haver de fer marxa enrere en aquesta recentralització "per la ineficiència i el perjudici que va provocar. "Va fer perdre un temps valuosíssim a la Generalitat de Catalunya per poder abastir i protegir els i les professionals", afegeix.