Lluís Puig podrà seguir votant al ple del Parlament. Davant la sentència del Tribunal Constitucional de la setmana passada que anul·lava l'acord de la Mesa que permetia que l'exconseller a l'exili exercís el seu dret a vot com a diputat delegant-lo en la portaveu del seu grup parlamentari, la Mesa de la cambra ha adoptat aquest dimarts a la tarda un acord polític 'in extremis' perquè Puig pugui mantenir aquest dret a través d'una nova via: el vot telemàtic transitori. L'òrgan rector del Parlament ha aprovat la proposta impulsada per Esquerra Republicana amb els vots de Junts per Catalunya i la CUP, mentre que el PSC hi ha votat en contra. Concretament, el que s'activa és el vot telemàtic "en situacions excepcionals d'especial gravetat" que impedeixin l'exercici de les funcions parlamentàries.
El que es desprèn d'aquest procediment és que el diputat que necessiti votar telemàticament ho haurà de sol·licitar i també haurà de detallar els motius pels quals ha de fer servir aquesta modalitat. Una vegada es rep aquesta petició, la Mesa s'haurà de reunir per autoritzar el vot telemàtic al diputat interessat. Seguidament, el diputat ha de fer arribar el sentit del seu vot abans de les votacions que s'hagin de fer al ple i aquest se seguirà comptabilitzant com es feia fins ara: a la pantalla de l'hemicicle no figurarà el seu vot, sinó que serà la presidència de la cambra qui el sumarà quan digui el resultat de la votació. En aquesta línia, ERC ha volgut recordar els precedents que hi ha: Lluís Puig ja podia votar i participar telemàticament a la comissió de Cultura de la cambra i també va ser una via que es va habilitar durant la pandèmia perquè els diputats exercissin el vot d'aquesta manera. Ara bé, l'aplicatiu que operava aleshores no estarà llest per al ple d'aquesta setmana i la cambra seguirà el mètode del Parlament Europeu perquè pugui participar aquest mateix dimecres: Puig, si sol·licita el vot i rep l'autorització, haurà d'enviar el sentit d'aquest en les diverses votacions per correu electrònic i també es farà una verificació que és ell qui ha enviat aquest correu.
Per la seva banda, ERC ha insistit que és una mesura transitòria, a l'espera que segueixi avançant el tràmit de la reforma del reglament del Parlament que van presentar la setmana passada juntament amb la CUP. Aquesta iniciativa contempla més supòsits que admetrien la delegació de vot i també incorporarien el vot telemàtic en uns termes molt similars als quals es preveu al Congrés dels Diputats. Com que aquesta reforma no es va tramitar per lectura única, sinó per la via d'urgència extraordinària, encara cal esperar unes setmanes perquè arribi al ple del Parlament i, en aquest impàs, hi ha hagut la sentència del TC, que segons els republicans no deixava cap marge perquè Puig pogués votar i, per això, han demanat que s'admetés la possibilitat del vot telemàtic transitori.
El PSC es regira contra l'acord i el titlla d'"intent maldestre per contravenir el TC"
Amb tot, el PSC, partit que va portar al Tribunal Constitucional un recurs d'empara contra la fórmula que va aprovar la Mesa perquè Puig pogués votar, ja ha anunciat que registrarà aquest dimecres al matí una petició de reconsideració d'aquest acord a l'òrgan rector de la cambra. Els dos representants del grup PSC-Units per Avançar a la Mesa, Assumpta Escarp i Ferran Pedret, han votat en contra. Tal com denuncien des del partit, aquest acord s'ha adoptat ad hoc pel cas d'un diputat en concret i "suposa un intent maldestre per contravenir la jurisprudència del Tribunal Constitucional", que ara fa una setmana va denegar el vot delegat a l'exconseller a l'exili. Hores abans, la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, confiava que Alba Vergés no comptabilitzaria el vot del diputat de Junts, ja que "les lleis i els reglaments s'han de complir". A més, els socialistes denuncien que aquest acord de la Mesa no ajuda en la "defensa per sobre de tot del prestigi de la segona institució de Catalunya", que ja consideren prou debilitat, tal com han anat reiterant, per la situació de la presidenta suspesa, Laura Borràs.
Junts celebra que ERC i la CUP "rectifiquin" sobre el vot telemàtic: "La defensem des del 30 de gener de 2018"
El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha reivindicat en una atenció als mitjans que "persistir dona resultats". "Avui es constata que això que reclamàvem des de Junts és possible", ha afegit. Batet ha tret pit que la seva formació porta defensant aquesta via "des del 30 de gener de 2018", data en què s'havia de produir la investidura del president a l'exili, Carles Puigdemont. "Valorem positivament la rectificació d'alguns grups parlamentaris que ara permeten que pugui haver-hi vot telemàtic en seu parlamentària", ha subratllat el cap de files juntaire a l'hemicicle. Per aquest motiu, Albert Batet també s'ha volgut preguntar "quantes decisions s'haurien pogut prendre al Parlament si des de bon començament s'hagués actuat així". Respecte a la reforma del reglament del Parlament presentada per ERC i la CUP, el president del grup parlamentari de Junts s'ha mostrat obert a "dialogar" sobre aquesta.
Des de la CUP, el diputat Xavier Pellicer ha recordat en roda de premsa la proposta per reformar el reglament del Parlament que han presentat conjuntament amb ERC i que consideren que és la solució a la situació de Puig, tot lamentant que no hagi pogut arribar a temps per una qüestió de majories. Amb tot, Pellicer ha insistit que la CUP treballa per defensar els drets i deures de tots els diputats, i que aquesta proposta dels republicans que ha aprovat la Mesa és una opció per mantenir el vot de Puig després de la decisió del Constitucional.