El Parlament de Catalunya ha instat el Govern de la Generalitat a denunciar la no aplicació completa de la llei d'amnistia a totes les trobades internacionals i reunions oficials per part de la conselleria d'Exteriors, liderada per Jaume Duch. Ho ha fet a través d'una moció presentada per Junts per Catalunya, però que ha comptat amb el 'no' del PSC. Aquest punt de la moció ha comptat amb el suport de Junts, ERC, Comuns, CUP i Aliança Catalana, que sumen 67 vots, mentre que l'absència d'Alejandro Fernández (PP) i de Joan Garriga (Vox) fa que dos punts claus de la moció prosperin. El PSC ha defensat el seu "no" recordant que el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha demanat l'aplicació total de l'amnistia, però matisant que "cal seguir els criteris internacionals emesos per la Comissió de Venècia". 

El PSC també diu "no" a defensar els votants de Junts en les eleccions europees

Precisament, per la mateixa raó ha tirat endavant el punt que insta el Govern a respectar i fer respectar els vots dels ciutadans catalans en tots els comicis i, concretament, en els darrers comicis europeus, que mantenen encara 430.904 catalans, votants de Junts, sense representació al Parlament Europeu. Aquest punt de la moció també ha tirat endavant amb els mateixos vots i fa referència al fet que l'eurodiputat electe de Junts Toni Comín encara no hagi pogut recollir l'acta d'eurodiputat. Els socialistes, en aquest sentit, defensen que cal respectar les decisions del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea. El sentit del vot del PSC també ha anat en contra al punt que insta el govern espanyol a reconèixer i respectar els tractats internacionals que subscriu. "Aquells que es refereixen a la defensa dels drets humans, els drets polítics i els drets civils", deia la moció aprovada pel Parlament. 

El PSC, a favor de l'oficialitat del català a la UE

En canvi, el PSC sí que ha votat a favor de situar la plena oficialitat del català a la Unió Europea com a màxima prioritat del departament en les seves relacions amb el govern espanyol i les institucions europees, com també el fet de respectar i mantenir els símbols propis del Govern de Catalunya en totes les compareixences amb vocació internacional del president i dels seus consellers. Precisament, sobre els símbols, el diputat d'ERC Ruben Wagensberg ha criticat que l'executiu mostri la bandera espanyola en tots els actes. 

Pel diputat de Junts Francesc de Dalmases, que ha defensat la moció, el redactat és de "mínims" i per "retrobar-nos en principis democràtics essencials". "Cal respectar tot allò que aprova un Parlament i que es compleixin els tractats internacionals i les sentències de corts internacionals", ha defensat el diputat juntaire. El diputat dels Comuns Andrés García Berrio també ha denunciat que "vivim una situació anòmala perquè el Suprem està interpretant de forma diferent al legislatiu" i ha recordat com un 22% de les persones represaliades que l'han demanada tenen l'amnistia, el 50% no han estat resoltes; un 13% han estat denegades i un 14% en suspensió per preguntes plantejades al Suprem o a Europa. 

El Parlament, que ha votat a favor de la moció de Junts en la seva totalitat, també ha instat el Govern a promoure la participació de la Generalitat en organismes i agències internacionals on es tractin qüestions que afectin les seves competències. També ha instat el Govern a desplegar totes les seves competències per continuar executant i liderant una política d'acció exterior i de projecció europea i internacional de Catalunya, d'acord amb la llei d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea.

PSC, ERC, Comuns i CUP carreguen contra Junts per no acceptar esmenes per condemnar Israel

El PSC, Esquerra Republicana, els Comuns i la CUP han criticat Junts per no acceptar esmenes amb relació a la guerra entre Israel i Hamàs. "Vostès van votar en contra d'una proposta de resolució que instava a aturar l'ofensiva a Rafah i condemnar els assentaments israelians", ha assegurat el diputat republicà Ruben Wagensberg, que també ha recordat com l'exconsellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, "no va fer cas" a la denúncia del Parlament de "l'apartheid" d'Israel. El diputat dels Comuns Andrés García Berrio ha exigit el tancament de l'oficina d'acció a Tel-Aviv i considera que "no s'entén" que no es prohibeixi la participació d'empreses de 100% de capital israelià a la Fira de Barcelona. La diputada de la CUP, Laure Vega, ha carregat, alhora, contra el "genocidi" d'Israel. "Toca posar sobre la taula el fet que hi hagi un genocidi", ha sentenciat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!