La llei per regular els preus dels lloguers ja és una realitat. El Parlament l'ha aprovat el vespre d'aquest dimecres amb els vots de JxCat, ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP després d'un acord in extremis entre la formació de Carles Puigdemont i el Sindicat de Llogaters.
L'acord, que s'ha plasmat mitjançant una esmena transaccional dels quatre grups, ha permès que el projecte de llei tingués els vots necessaris per aprovar-se. Pocs minuts abans que es votés, però, el PDeCAT ha anunciat el seu rebuig a la llei, fet que ha portat els seus quatre diputats a votar-hi en contra. En qualsevol cas, els vots del partit de Bonvehí no han estat necessaris per a l'aprovació del text.
De la mateixa manera, els dos diputats de Demòcrates, que formen part del grup parlamentari d'ERC, també han trencat la disciplina de vot i han votat en contra del text.
La principal modificació respecte al text original és que la limitació dels preus no s'aplicarà amb els "propietaris vulnerables", que l'esmena ha designat com aquelles persones físiques "amb uns ingressos iguals o inferiors a 2,5 vegades l'IRSC", és a dir, amb ingressos iguals o inferiors a 2.000 o 2.500 euros al mes, depenent del municipi.
L'esmena també apunta que "si la renda consignada en el darrer contracte d'arrendament és inferior al preu de referència, podrà incrementar-se fins a l'esmentat preu de referència", cosa que el text original rebutjava.
La diputada de JxCat Glòria Freixa ha celebrat haver arribat a un acord i ha reivindicat la defensa del "petit propietari, que no és un depredador". "Aquesta llei de regulació dels lloguers servirà per baixar les ganes d'especular. Només podrem regular el mercat si hi ha molta oferta. Cal buscar solucions en matèria de política d’habitatges", ha afegit.
"No és perquè es puguin fer rics, el que intentem és que no passi com en altres ciutats europees que, veient la inseguretat jurídica, els propietaris decideixen vendre, o no comprar. Llavors tot passa pels grans fons", ha explicat.
L'advertència d'ERC a JxCat
Per part d'ERC ha parlat el diputat José Rodríguez, que ha fet una defensa de la proposta de llei citant diversos articles d’economistes que han exposat els seus dubtes sobre l'existència d'efectes adversos a causa del control del lloguer.
"El control de preus de lloguer avui, amb la Covid, encara és més urgent. S'han regulat en moltes grans ciutats del món com Nova York o Berlín. Aprovar aquesta llei demostra que no volem una Catalunya independent per fer el mateix que l'estat espanyol", ha reivindicat mirant de reüll el grup de JxCat.
Comuns i la CUP, a l'ofensiva
Tant el grup dels comuns com el de la CUP s'han mostrat crítics amb JxCat i les seves reticències amb la llei. La diputada de CECP Susana Segovia ha assegurat que si s'ha arribat a un acord és gràcies a la insistència del Sindicat de Llogaters.
Segovia també ha criticat "el paper que ha jugat el PSC", partit amb el qual ha assegurat estar "molt decebuda". De fet, Segovia ha recordat al grup de Miquel Iceta que la regulació dels lloguers era a l'acord de coalició.
Per la seva banda, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha advertit que "aquesta és una llei de mínims" i que "la lluita no s'ha acabat". També ha acusat JxCat de fer demagògia amb la defensa dels petits propietaris. "Defensar el petit propietari per vostès és que una persona que cobra 850 euros per un pis de 50 metres quadrats a Nou Barris pugui seguir pujant el preu", ha posat com a exemple. "Vostès coneixen la realitat més enllà d'aquestes quatre parets?", ha preguntat.
L'ombra del Constitucional
El Tribunal Constitucional ha protagonitzat bona part del debat de la llei, ja que el Consell de Garanties Estatutàries ja va dictaminar, a instàncies de Cs i el PP, que molts dels articles del text eren inconstitucionals.
Així ho ha recordat durant el debat el president del PP, Alejandro Fernández, que també ha anunciat que el seu partit la portarà al tribunal. Fernández ha acusat l'independentisme d'"estar desitjant" que la llei acabi al TC. "Ja que els donarà, suposo, alguna mena de rendibilitat política", ha etzibat.
En aquesta mateixa línia s'ha expressat la diputada de Cs Noemí de la Calle, que ha assegurat que als promotors de la llei no els interessa solucionar les problemàtiques sobre l'accés a l'habitatge, sinó que volen generar confrontació. Ha argumentat que JxCat i ERC no fan la feina que podrien fer amb les actuals competències i ha demanat més polítiques d'habitatge.
Per part del PSC, la diputada Rosa Maria Ibarra ha retret als grups promotors de la llei que aquesta hagi arribat al ple en lectura única. "Saben que la llei no tindrà recorregut. La majoria d'articles són anticonstitucionals i antiestatutaris", ha apuntat tot comentant, igual que Fernández, que es busca "atiar" a la confrontació per buscar un "rendiment electoral".