El Parlament ha reclamat complir la Llei de Renda Garantida de Ciutadania i ha demanat a la Generalitat més transparència amb la cambra sobre el desplegament d'aquesta llei. A més, també ha demanat més recursos per poder-la aplicar i abonar d'"immediat" les prestacions de la renda garantida amb silenci administratiu positiu. Així ho ha aprovat la cambra en la sessió plenària d'aquest dijous, a través de dues propostes de resolució presentades pels comuns i el PSC.

La proposta dels comuns demanava complir “estrictament i sense restriccions” la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania (RCG) i posar “els recursos necessaris per garantir la correcta atenció de les persones”. A més, exigia abonar d'"immediat" les prestacions de la renda garantida amb silenci administratiu positiu i demanava també més transparència a la Generalitat i que en el termini d’una setmana es faciliti al Parlament tota la informació del seguiment del desplegament que s’està fent d’aquesta llei.

Tots els grups han votat a favor dels punts de la proposta que demaneven abonar les prestacions amb silenci administratiu i les que demanaven mes transparència, així com posar els recursos necessaris per poder aplicar la llei. JxCat i ERC, però, han rebutjat l'esmena transaccional de la CUP que demanava "realitzar una avaluació sobre els criteris i procediments utilitzats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en la tramitació, aprovació o denegació de les sol·licituds de la prestació de la RGC", en considerar que posa en dubte la feina dels treballadors de la conselleria.

Aquests dos últims grups també s'han abstingut en el punt que demanaven "abonar immediatament totes les prestacions per RGC que es troben en situació de silenci administratiu positiu", tot i que ha quedat aprovat per majoria. 

Pel que fa a la proposta del PSC, el grup posava el focus en la necessitat que l'aplicació de la llei es doti de més trasparència i de la necessitat d'incrementar "els recursos econòmics i humans necessàris per reduir el temps d'espera entre la presentació de la sol·licitud i la resolució". 

En l’exposició dels motius de la proposta, la diputada dels comuns Marta Ribas ha criticat que set mesos després de l’aprovació de la llei “les informacions sobre la implementació són molt preocupants” i ha denunciat que s’està aplicant “amb la política més restrictiva possible”. Ribas ha demanat transparència i més recursos, assegurant també que aquesta és “la veritable fractura social”.  

En la presentació de la presentació de la proposta de resolució del PSC, el diputat Raúl Moreno ha lamentat que "les expectaties respecte la renda garantida no s'han vist ni de bon tros cobertes" i ha criticat que el Departament d'Afers Socials els negui les dades perquè són "miserables". Per aquest motiu, ha demanat, com la proposta dels comuns, més transparència.

Record per Dolors Bassa

Per la seva banda, Junts per Catalunya i ERC han volgut posar en valor que l'aprovació de la llei durant el Govern de Carles Puigdemont i el seu desplegament amb la consellera Dolors Bassa al capdavant, tot i que han lamentat que l'aplicació de l'article 155 i el cessament de l'executiu català poc després d'aprovar-se la llei han dificultat la seva implementació i el seu control parlamentari. Per aquest motiu, des d'ERC han demanat "no fer-ne un ús partidista" mentre que JxCat ha recordat que "el 155 està fent mal a tota la ciutadania de Catalunya". 

La CUP també ha volgut criticar el 155, però han posat en dubte l'aplicació per part de la Generalitat de la Renda Garantida de la Ciutadania i s'han mostrat preocupats per la "gestió neoliberal de les prestacions". 

Per contra, Cs i el PP han defensat que el 155 no ha afectat a l'aplicació de la Llei i n'han culpat al Govern i a JxCat i ERC.