El debat ha estat molt tens, de la mateixa manera que les hores prèvies. Després d’una intensa negociació per trobar un consens de l’independentisme, JxCat i ERC han aprovat aquest dijous a la tarda la moció de ruptura de la CUP. El text aprovat "reitera els objectius polítics" de la declaració aprovada el 9-N de 2015, que va servir de tret de sortida del full de ruta del procés i va ser suspès pel Tribunal Constitucional. La votació manté el pols amb l'alt tribunal espanyol, però també amb els lletrats de la cambra. Ciutadans, el PSC i el PP no han votat, i els comuns hi han votat en contra.

Sense anar més lluny, el debat ha començat amb una advertència dels lletrats de la cambra, que ha estat llegida pel secretari segon de la Mesa, David Pérez (PSC). Els serveis jurídics han advertit en una nota que l'esmena transaccional de JxCat i ERC no resol els conflictes amb les resolucions del TC, i per tant han recomanat que no es tramiti.

El text final va ser consensuat a última hora d’aquest dimecres per les tres forces independentistes i reivindica la “ferma voluntat de dur a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades per aquest Parlament per a assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya”. La declaració del 9-N, segons la moció, va ser legitimada pels resultats de l’1-O i el 21-D.

Per altra banda, la moció aprovada també insta el Govern a fer efectiu el contingut de les lleis socials tombades pel Tribunal Constitucional. La moció fa referència a 14 normatives concretes prioritàries, com la llei d’igualtat efectiva de dones i homes, la llei de canvi climàtic o la llei d'universalització de l'assistència sanitària. En aquests punts, els comuns s'han abstingut.

L'últim punt insta l'executiu de Torra a "elaborar i presentar per a Ia seva tramitació en un termini de sis mesos els respectius projectes de llei o norma escaients per recuperar els drets i llibertats". Ha comptat amb els vots a favor de JxCat, ERC, els comuns i la CUP.

Unitat amb discrepàncies

En el debat del text, malgrat la unitat de vot, sí que s’han evidenciat les diferències dins l’independentisme. En la defensa de la seva moció, el diputat cupaire Vidal Aragonès ha posat especial èmfasi en les lleis socials aprovades pel Parlament i tombades per “l’actuació repressiva del Tribunal Constitucional”. És en aquest sentit que ha advertit que “no hi ha possibilitats de fer lleis socials” si no es dota la cambra de “sobirania.

En nom de JxCat ha pres la paraula el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, que ha lamentat que “avui per obra i gràcia del TC Catalunya no té ni una Constitució ni un Estatut”. El jurista ha carregat amb duresa contra l’actuació de l’alt tribunal espanyol, que considera “l’origen del problema” i que, per tant, “no pot ser part de la solució”.

Des d’ERC, malgrat el seu suport a la moció, han volgut traslladar a la CUP les seves diferències. El president del Grup Republicà, Sergi Sabrià, els ha dit que “som al 2018”, i no al 2015, i que des de llavors “han passat moltes coses”. En aquest sentit, ha afegit que aprovar una moció que declara l’inici del procés polític, quan ja hi ha fins i tot presos i exiliats, “sona antic”. Ha mostrat més acord amb la recuperació de les lleis tombades pel TC. “No es tracta de ser els més independentistes, sinó d’independentistes ser-ne mes”, ha insistit Sabrià, que ho ha titllat de "gest simbòlic".

“Es deixen arrossegar per la CUP”

Des de l’oposició, s’han aferrat a l’advertència dels lletrats com a principal argument. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, l’ha considerat “insòlita”, i ha parlat en boca dels serveis jurídics dient que la moció és “il·legal i inconstitucional”. En aquest punt, el dirigent unionista ha acusat JxCat i ERC de “deixar-se arrossegar per la CUP”. Ha arribat a afirmar que ha vist “gent plorant perquè pensa que vostès els trauran el passaport”.

El portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha subratllat també que la declaració del 9-N de 2015 va ser declarada inconstitucional, però també ha destacat que la votació “assenyala l’error polític de fons”. Segons Pedret, aquest és que no hi ha una majoria social a favor de la independència.

En nom del subgrup del PP, Xavier Garcia Albiol ha denunciat la “clara voluntat d’insistir i reiterar totes aquelles decisions que van provocar la major fractura social que ha viscut la nostra terra”. Ho ha descrit com la “carta de presentació del senyor Torra davant el senyor Pedro Sánchez” per la reunió de dilluns que ve.

Els comuns s’han situat al bell mig, participant del debat polític –que han defensat—i de la votació, però criticant que la moció “continua mirant enrere”. Elisenda Alamany ha demanat “passar dels gestos als fets concrets”.