El Parlament debatrà el model d'ordre policial en una comissió d'estudi impulsada per ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem que es debatrà al darrer ple de juliol. La comissió tindrà per objectiu "l’anàlisi i investigació dels mecanismes de control, avaluació i investigació de les actuacions policials, així com la possibilitat d’implementar mecanismes independents de control i fiscalització d’aquestes actuacions".

Segons explica la proposta de resolució presentada per les quatre formacions, la comissió també revisarà el model d’ordre públic, "la possibilitat de plantejar-hi canvis", la "transparència en la informació i dades per part del departament d’Interior" i "l’anàlisi de les actuacions de la divisió d’informació dels Mossos d’Esquadra i el seguiment d’activistes polítics i els mecanismes de control i fiscalització de les actuacions policials".

I és que la proposta per a la creació de la comissió constata que davant l'increment de mobilitzacions a Catalunya en els darrers anys, "des de les entitats de protecció de drets humans i mitjans de comunicació s’han denunciat casos d’ús excessiu de la força i de possible mala praxi per part dels agents policials, de possibles seguiments per motius ideològics i la necessitat de més transparència al departament d’Interior". 

Per aquesta raó, al·leguen, "cal debat i estudi sobre el model policial en els seus aspectes fonamentals com són d’ordre públic, la transparència i les funcions de la comissaria d’informació, per tal d’adaptar-lo a les necessitats de l’actual societat catalana i garantir que és un model el màxim de garantista respecte als Drets Humans".

 

L'acord ERC-CUP

La proposta també assenyala "la manca de transparència sobre els protocols i funcionament intern, especialment en l’àmbit de l’ús de la força i les normes que regulen les armes d’ús policial". I assegura que això "genera pèrdua de confiança per part de la ciutadania i vulnera el dret a la justícia, veritat i reparació de les víctimes".

La línia d'aquesta denúncia s'assembla molt a les queixes expressades per la CUP quan la Conselleria d'Interior va publicar fa unes setmanes el protocol sobre el foam i l'ús de la resta d'armes en el marc de la defensa de l'ordre públic. Els anticapitalistes van acusar el Departament d'"insultar" les víctimes i van insistir en la prohibició del foam i les pistoles tàser.

De fet, a l'acord entre republicans i anticapitalistes estava estipulat que s'aplicaria una moratòria del foam fins a la publicació del protocol. Un cop publicat, els cupaires van afirmar que no el consideraven un protocol, per la qual cosa van seguir exigint la prohibició d'aquesta arma de contenció.

 

Imatge principal: Dispositiu de Mossos per protegir l'acte de Sánchez al Liceu / Foto: Sergi Alcàzar