Ja ha arribat. El Parlament ha constituït avui la comissió d'estudi que ha de permetre analitzar el deute històric que té l'Estat espanyol amb Catalunya, que arriba després de mesos de debat. La proposta va ser impulsada per Junts, i ja va rebre el suport de les dues altres formacions independentistes (Esquerra Republicana i la CUP), mentre que els Comuns es van abstenir, i PSC, Vox, Cs i PP van votar en contra. Tot i aquesta direcció del vot, avui a la sala hi ha hagut membres de tots els partits, excepte de Ciutadans (que ja va informar que no hi participaria) i els populars. La sessió d'avui només ha durat mitja hora, i ha servit per posar la comissió en marxa formalment, escollir els càrrecs i planificar per sobre el calendari.
En aquest sentit, la presidència de la comissió d'estudi ha estat atorgada a Junts, i queda en mans de la diputada Glòria Freixa. La vicepresidència és per Jaume Butinyà, d'Esquerra, mentre que la secretària serà per la diputada Eulàlia Reguant, de la CUP. La nova presidenta ja ha explicat que la intenció és que el grup es reuneixi un cop al mes, previsiblement els dimarts al matí, i la pròxima trobada serà el 24 de maig per presentar els plans de treball i organitzar la feina. La durada de la comissió és de sis mesos, i es preveu que permeti que hi puguin assistir tècnics, especialistes i membres d'entitats per tal d'acabar elaborant un informe final amb totes les conclusions.
"Incompliments i polítiques històriques"
La proposta demana exactament determinar el deute històric "fruit dels incompliments i les polítiques dutes a terme per l'Estat espanyol en les darreres dècades". Durant el debat plenari a principis de febrer, el diputat de Junts Joan Canadell ja va afirmar que no creu que l'Estat espanyol arribi mai a pagar "tot el que deu" als catalans, però considera que això no és motiu com per no fer l'exercici de quantificar quin és exactament el deute històric de l'Estat amb Catalunya. Canadell va carregar contra el dèficit persistent i continuat de l'Estat, que està convençut que no és casualitat i que respon a una "discriminació per raó d'origen", cosa que assegura que la Constitució espanyola no permet. Tot i això, no espera que el govern retorni la xifra que deu: "Quan ens toqui, tot seran excuses per dir que no se'ns paga". A més, ha alertat que pot ser que el deute pugui superar els 300.000 milions d'euros.
Des d'ERC tampoc consideren que el deute històric serà retornat, i és per això que el diputat Lluís Salvadó va considerar que no es resoldrà mai en el marc de l'autonomia, sinó en el de la república catalana. Mentrestant, va instar PSC i Comuns a treballar des del govern espanyol per aconseguir un nou sistema de finançament si consideren que és la solució. Més enllà d'això, va defensar que crear la comissió és una bona idea perquè quantificar els problemes "pot ser positiu". I per la CUP, Eulàlia Reguant va dir que està d'acord en analitzar els incompliments, però va retreure al Govern haver contribuït a apuntalar el deute històric "amb les classes treballadores del país".