El Parlament celebra aquesta setmana el darrer ple del primer període de sessions. Començarà aquest dimarts a les quatre i s'allargarà fins dijous a la tarda. Un plenari que estarà marcat bàsicament pel debat i votació de les conclusions del Procés Constituent que forçaran JxSí i la CUP en algun moment dels tres dies i que inclouen la unilateralitat per desconnectar amb l'Estat. Tot un desafiament vers el Tribunal Constitucional, que la setmana passada posava en sobreavís la Mesa del Parlament per no tramitar les conclusions d'una comissió que pretén saltar-se la Constitució.
El ple començarà amb les interpel·lacions als consellers i continuarà dimecres a les deu amb la sessió de control al govern i al president de la Generalitat que haurà de respondre les qüestions que li formulin els caps de fila i portaveus dels sis grups parlamentaris sobre l'actualitat política. Després es produiran els següents debats:
Primera llei de la desconnexió
Durant aquest darrer ple també tindrà lloc el debat per validar el decret llei sobre el retorn parcial de la paga extra de desembre del 2012 als funcionaris, així com els debats de totalitat de les proposicions de llei de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social. De fet, aquest darrer punt és la primera part que JxSí i la CUP han registrat conjuntament d'una de les tres lleis de la desconnexió.
La proposta dels grups independentistes crea l'Agència Catalana de Protecció Social, que seria l'organisme que desplegaria l'operatiu del sistema de protecció social català i tindria la gestió centralitzada de les prestacions socials, organitzaria la gestió dels recursos del sistema de serveis socials i representaria el govern a les institucions internacionals en matèria de protecció social. I en un futur, serà l'organisme que gestionarà totes les prestacions socials d'un estat independent.
C's i el PPC hi han presentat esmenes de retorn, i el PSC i CSQP, conjuntament, una esmena a la totalitat amb text alternatiu. No obstant, la coalició independentista i els cupaires faran valer la seva majoria al Parlament per tirar endavant la seva proposta i rebutjar les esmenes de l'oposició.
ILP sobre el cànnabis
Dimecres a la tarda hi haurà el debat de totalitat de la ILP de les associacions de persones consumidores de cànnabis, que impulsen trenta-cinc persones que representen el sector català i espanyol del cànnabis i a què el PPC ha presentat una esmena a la totalitat. Si la cambra aprova l'esmena, la proposició serà rebutjada, i si no l'aprova la iniciativa es continuarà tramitant en comissió.
La iniciativa, que va aconseguir superar les cinquanta mil signatures necessàries perquè la cambra la continués tramitant i que presentarà davant el ple un representant de la comissió promotora, té per objectiu establir el model d'activitat de les associacions de consumidors de cànnabis i les normes generals perquè puguin constituir-se. Així mateix, estableix normes per al cultiu, un registre i control de distribució i mesures de control higiènic i sanitari. A més, dedica un títol a programes de prevenció de riscos i reducció de danys.
Codi de conducta dels diputats
En el tercer i últim dia, el ple farà el debat i la votació per ratificar el codi de conducta dels diputats i diputades del Parlament. El codi defineix els principis bàsics als quals els diputats han d'ajustar la seva actuació, complementa el règim d'incompatibilitats i de conflictes d'interessos i inclou mesures perquè es compleixin i un règim sancionador.
També preveu multes de fins a 12.000 euros en cas d'incompliment d'algun dels articles, entre els quals destaca l'actuació per interès personal i acceptar regals valorats en més de 150 euros.
Finalment, entre dijous al matí i la tarda, el ple debatrà i votarà vuit mocions, sobre l'inici del curs escolar, la política energètica, l'Agència Europea del Medicament o la futura banca pública catalana i l'Institut Català de Finances, entre d'altres qüestions.