Una vegada més, Ciutadans ha fracassat en el seu intent d'atacar el català, i una vegada més la majoria parlamentària ha manifestat el seu suport a la immersió lingüística i al model d'escola catalana. Gairebé una setmana després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi donat un ultimàtum a la Generalitat per complir el 25% del castellà a les aules del país, el Parlament ha votat en contra d'una moció del partit taronja que insta el Govern a acatar la sentència del tribunal. L'escrit tenia diversos punts i la majoria d'ells només han rebut els vots a favor dels tres partits de la dreta espanyola, tot i que el PSC també s'ha apuntat a algunes qüestions, com la del compliment de la sentència del TSJC, en què els socialistes han votat a favor al costat de Vox, Cs i PP.

La moció de Ciutadans, que portava per títol "assetjament que pateixen els nens i les famílies que reclamen llur dret que s'imparteixi com a mínim el 25% d'hores lectives en castellà", també posava en el punt de mira Plataforma per la Llengua, a qui pretenien condemnar per "reiterades intromissions en la llibertat dels alumnes catalans a l'hora d'escollir la llengua que parlen". Aquesta part de la moció també ha estat àmpliament rebutjada, amb només 20 vots a favor de PP, Vox i Cs, els vots en contra de la resta de partits i l'abstenció del PSC. 

 

En la moció Ciutadans també volia aconseguir que el Parlament condemni la "contumaç inclinació del Govern a desacatar les sentències judicials que protegeixen el dret de tots els alumnes catalans a rebre almenys el 25% de les hores lectives en castellà", però els ha tornat a sortir malament la jugada, amb només els vots a favor dels tres de la dreta espanyola i la resta de grups en contra. Finalment, la Cambra catalana també ha tombat una part del text que instava a rebutjar "la utilització del Govern de fons públics" per difondre el "discurs apocalíptic sobre la situació del català". Aquesta qüestió l'ha inclòs Cs després que el Govern fes una campanya publicitària en favor de l'escola catalana, que els de Carlos Carrizosa van anunciar que  portarien al Tribunal de Comptes

En la seva intervenció per presentar el text de la moció el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha sostingut que els ciutadans tenen dret a educar els fills en llengua materna, tant en català com en castellà, i ha reivindicat que cal complir amb la sentència. Fa pocs dies, precisament el líder del partit, Carlos Carrizosa, va anar al Parlament Europeu per demanar que actuï per imposar el castellà a les aules. Sigui com sigui, Martín Blanco ha repetit que consideren oficials les dues llengües i que per això cal respectar-les. 

Cinc minuts de glòria

En el torn de paraula dels grups des d'ERC Mònica Palacín ha considerat que aquesta proposta de Cs és "una moció més per tenir cinc minuts de glòria", i ha apuntat que a les escoles catalanes no hi ha cap conflicte fins que van arribar ells i en van fer bandera. Des de Junts la diputada Glòria Freixa ha sentenciat que el que faran serà defensar l'escola en català, els mestres, i que el català sigui llengua oficial a Europa, i ha avisat a Cs que, si ni Felip V ni el decret de nova planta ni Franco van poder acabar amb el català, tampoc ho aconseguirà Cs. 

Des del PSC la diputada Esther Niubó ha explicat que han intentat presentar esmenes a la moció de Ciutadans però que no han estat acceptades, i en aquest sentit ha acusat el partit de no tenir voluntat de solucionar les coses, sinó que estan més còmodes en la confrontació i la divisió. Des de la CUP Carles Riera ha carregat durament contra el "155 escolar", que ha recordat que arriba en un moment on hi ha un retrocés evident de l'ús social de la llengua catalana, i és per això que ha reivindicat millorar la immersió lingüística. Per la seva part, Joan Carles Gallego, dels comuns, ha dit que la moció és "un insult a la intel·ligència" i més quan en context de pandèmia les escoles tenen altres problemes, i ha reiterat que la batalla de la llengua no és el problema dels infants i que discutir sobre això és insultar les famílies i professionals. 

Per acabar, des de Vox Antonio Gallego, com és habitual, ha avisat que portaran als tribunals als "dirigents separatistes" que impedeixin el compliment de les sentències judicials, i ha avisat que es plantaran davant de les "repugnants sancions públiques" a entitats com Plataforma per la Llengua, que volen satisfer "els fanàtics lazis". Des del PP, Alejandro Fernández s'ha limitat a aplaudir la moció, que ha descrit com a "impecable". 

Nou marc normatiu

El debat de la llengua ja va ser protagonista ahir durant la sessió de control al Govern, després que Ciutadans es dirigís al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per la mateixa qüestió. En la seva intervenció el conseller va defensar un nou marc normatiu per "enfortir" el model d'escola catalana, i va carregar contra uns tribunals que pretenen posar fi als consensos de la societat catalana. A més, va arremetre contra el partit taronja: "Deixin en pau les escoles, a Catalunya no tenim cap conflicte lingüístic, se'l van inventar vostès; només saben viure de la confrontació i la mentida".