El ple del Parlament ha rebutjat avui una moció del grup socialista que instava la Cambra catalana a donar suport a la reforma laboral que ja va aprovar-se la setmana passada per la mínima al Congrés dels Diputats. La votació ha evidenciat, doncs, que la nova llei sobre el mercat de treball compta, encara, amb un suport molt limitat. Precisament, només el PSC, els comuns i Ciutadans (els grups parlamentaris dels quals ja van aprovar la reforma laboral a Madrid) han votat aquest punt del document.
El PSC, de la mà de la diputada Elena Díaz, ha celebrat la normativa aprovada amb l'error d'un diputat popular, i ha felicitat els agents socials per la seva capacitat de dialogar i d'arribar a aquell acord. A continuació, i en la línia del que porta fent la formació al llarg de les darreres setmanes, la socialista ha criticat la posició d'Esquerra Republicana en la votació a la Cambra baixa. "És incomprensible que partits d'esquerres, perquè de la dreta ens ho podem esperar, votin en contra d'un text que retorna tants drets als treballadors", ha opinat.
Justament, el diputat republicà Jordi Albert, ha estat absolutament taxatiu en la seva intervenció, desmuntant les paraules de la socialista. Així, ha titllat el document aprovat al Congrés de "reformeta insuficient", i ha reivindicat la necessitat de derogar completament la reforma popular del 2012. En aquest sentit, ha afirmat que, si la normativa actual no ha anat prou lluny, és perquè Unides Podem no s'ha atrevit a plantar cara al PSOE, que són "els defensors de l'Ibex 35". Així, ha instat la formació lila de forçar que una futura reforma sigui encara més ambiciosa: "Quan estiguin aquí els estarem esperant".
Junts també s'ha posicionat en contra de la reforma laboral, com ja va fer-ho al Congrés dels Diputats, al·legant que la normativa no respon a les necessitats territorials. Així, la diputada Tònia Batlle ha lamentat que "en el diàleg social, Catalunya no s'hi sent representada", i ha criticat que la reforma no recupera "ni una sola competència" de les que els populars van arrancar el 2012.
CUP i comuns difereixen
Com era d'esperar, la CUP i els comuns han diferit en les seves justificacions. La diputada cupaire Eulàlia Reguant ha estat ferma, evidenciant que amb el text aprovat, "no es deroga cap dels continguts del PP", sinó que simplement es realitzen alguns canvis insignificants. "De quina victòria estem parlant per a la classe treballadora?", s'ha preguntat. El diputat dels comuns Joan Carles Gallego li ha respost que no és veritat dir que no es deroguen aspectes essencials, i ha explicat que el nou marc legal obra les portes a millorar la vida de la gent. I s'ha referit directament a Reguant: "Enganyar a la gent és posar-se del costat del poderós", ha advertit.
Cs reafirma el seu suport a la reforma laboral
De la mateixa manera, la dreta espanyolista també s'ha posicionat de manera diferent. Mentre que Ciutadans ha justificat el seu suport a la moció, replicant el seu vot favorable a Madrid, Vox i el PP s'hi han oposat. Així, la diputada de la ultradreta Isabel Lázaro ha fet ús de l'extremisme per a dir que la reforma ha estat redactada pels sindicats que "recorren els carrers de la mà dels terroristes i que no representen els treballadors". La popular Eva Parera ha estat més dòcil i s'ha limitat a demostrar que el text final no difereix massa del que va aprovar el seu grup parlamentari el 2012. "Al final, ni derogació ni res", ha exclamat.
Servei d'Ocupació i Inspecció de Treball
En la mateixa moció s'han votat també altres qüestions relacionades amb el mercat de treball que sí que han quedat aprovades per una àmplia majoria. Així, un punt que demana al Govern "abordar la reordenació del Servei d'Ocupació de Catalunya" i fer el SOC "més àgil, més dinàmic i que doni resposta a les necessitats reals", ha estat acceptat per 112 votos a 18. Amb la mateixa diferència s'ha imposat un punt que insta l'Executiu català a "reforçar els recursos humans i materials de la Inspecció de Treball" per evitar els abusos i fraus en matèria laboral.