Nou fracàs de Ciutadans. La moció presentada pels taronges i que instava la Cambra catalana a reprovar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha quedat rebutjada aquesta tarda en tots els seus punts gràcies al vot negatiu de les tres formacions independentistes, Esquerra Republicana, Junts i la CUP. En el document, els de Carlos Carrizosa situaven la seva gestió del cas Juvillà i la seva presència al tall de l'avinguda Meridiana com a motiu de pes per a declarar la seva reprovació, i fins i tot han demanat el vot secret per tal d'animar els cupaires a manifestar el seu descontentament per Juvillà, però els anticapitalistes no han caigut en la temptació.
L'independentisme s'ha mantingut unit en aquest rebuig, i així ho ha manifestat el diputat dels republicans Jordi Orobitg. "Som els de la unitat d'acció, ja vam dir que estaríem al costat de la presidenta i que nosaltres arribaríem fins a on volgués", ha dit en relació amb el cas de Juvillà. En aquest moment, també ha aprofitat per reivindicar la figura de Roger Torrent, que va viure una situació similar a Borràs amb el cas de Quim Torra quan ell era president del Parlament. Des de Junts, la diputada Mònica Sales ha valorat la figura de Borràs: "Dirigeix els debats amb neutralitat, rigor i un respecte escrupulós", ha afirmat. "Potser el que entenen per falta de neutralitat és que no els permeti fer els seus escarafalls habituals", ha dirigit a Ciutadans. I Dolors Sabater ha manifestat la postura dels cupaires, remarcant que no reprovarien la presidenta de la Cambra tot i lamentar que Juvillà perdés el seu escó sense sentència ferma. "No farem el joc a la dreta espanyolista", ha avisat.
D'altra banda, l'oposició s'ha mostrat crítica amb la presidenta. El PSC ha assenyalat a Borràs per haver "mentit" sobre Juvillà, i l'ha acusada de prendre decisions "que no han beneficiat ni han dignificat la política", mentre que els comuns han aprofitat per criticar el concepte de llibertat d'expressió que defensen els taronges. Vox ha assegurat que Borràs utilitza la presidència de la Cambra com una "plataforma política", mentre que el PP ha recordat que ja han demanat la seva dimissió i ha avisat que envia un "missatge molt perillós, que és que desobeir surt gratis".
"Falta de neutralitat" i "degradació"
El text, presentat fa tot just una setmana, ha demanat reprovar la presidenta per "mentir als diputats en el cas de la retirada de l'escó" del diputat de la CUP Pau Juvillà. La presidenta de la Cambra havia donat explicacions aquella setmana en una Junta de Portaveus oberta, en la qual va culpar els funcionaris. Però el cas Juvillà no és l'única raó per la qual Ciutadans ha volgut reprovar Borràs. També ha instat a fer-ho per l'assistència de Borràs a un dels talls convocats per 'Meridiana Resisteix' fa unes setmanes, l'endemà que la Conselleria d'Interior les prohibís. La seva presència va suscitar nombroses crítiques, també d'Esquerra Republicana i del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.
I encara més. Borràs també ha estat la diana dels taronges per la seva "falta de neutralitat demostrada en l'exercici de les seves funcions de direcció dels debats", en referència a les instàncies en què no permet interpel·lacions per part d'alguns grups parlamentaris. En la moció, Ciutadans també ha acusat Borràs de "degradar i comprometre" el Parlament per compartir la presidència de la Cambra amb el seu rol en òrgans com el Consell per la República.
Divisió de poders
La moció ha contingut altres punts, en què s'insta el Govern de la Generalitat a "respectar la divisió de poders i acatar les sentències judicials, sense perjudici del dret a discrepar i realitzar crítiques raonables, sempre des del respecte institucional i democràtic". En aquest sentit, els taronges han reclamat que es retiri de tots els edificis de l'administració qualsevol "símbol partidista" com ara llaços grocs i elements independentistes, "limitant-se a símbols oficials previstos en les lleis".
Molestos per Vic
Vic no n'ha quedat absent. El grup taronja, encara molest perquè l'alcaldessa, Anna Erra, negués la possibilitat d'instal·lar una carpa en contra de la immersió lingüística al municipi, ha inclòs en aquesta moció un punt que buscava "condemnar la denegació de permisos per instal·lar carpes a determinats partits polítics i associacions basant-se únicament en l'aparent discrepància ideològica". I ana més enllà, reclamant que és "plenament legítim que es porti pacíficament als carrers de Catalunya el debat sobre la presència d'un mínim del 25% d'assignatures en castellà" a les escoles.