Nou fracàs de Ciutadans. Els taronges no han aconseguit avui prosperar en el seu intent de reprovar el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Tampoc ho van poder fer fa dues setmanes, quan el partit va intentar la mateixa estratègia per criticar la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Ara, Ciutadans ha intentat reprovar el titular d'Educació enmig de tot el debat per la manera com ha conduït el canvi del calendari escolar de cara al curs vinent. Segons la moció, votada en el ple del Parlament, aquesta mesura "s'ha caracteritzat per la imposició i l'absoluta manca de diàleg amb els diferents sectors de la comunitat educativa". Aquest punt només ha rebut el suport de les tres forces espanyolistes (Vox, Cs i PP), mentre que el PSC i els comuns s'han abstingut.

Els taronges tampoc han assolit fer prosperar dos altres punts que fan referència a l'ús del català a les escoles, enmig de tota la batalla del Govern amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la sentència del 25% de castellà a les aules. Un punt de la moció defensa "el dret de tots els ciutadans de Catalunya a escolaritzar-se en la seva llengua materna". El darrer punt és molt més explícit, instant el Govern a "aplicar sense més dilacions" la sentència judicial. Tots dos punts, però, han quedat rebutjats gràcies a la majoria independentista i el suport dels comuns.

 

El debat parlamentari

Els partits del govern han estat contundents. La diputada d'Esquerra Republicana Mònica Palacín ha criticat que Ciutadans només vulgui generar polèmica, i els ha avisat que "deixin en pau l'escola catalana". A més, ha acusat els taronges d'utilitzar el cas de Cambray i la sentència del 25% per treure "rèdit electoral". Des de Junts, Anna Erra ha defensat la immersió lingüística davant de la preocupant disminució del català a les escoles, i ha criticat que Ciutadans porti dos plens consecutius intentant fer prosperar reprovacions: "Anant cap aquí van cap a l'extinció". La CUP també ha votat en contra de la condemna del conseller, tot i que han estat crítics amb la seva gestió. Carles Riera ha avisat que el departament "no pot imposar el calendari i canvis en la jornada i el currículum sense dialogar amb la part social".

D'altra banda, la resta de partits han optat per abstenir-se o votar a favor de la reprovació de Cambray. Els comuns han lamentat també que els canvis "no s'han acordat amb la comunitat educativa", i ha demanat una moratòria a la mesura perquè aquesta s'apliqui a partir del curs 2023-24. I el PSC ha avisat que donen "una segona oportunitat" al conseller perquè reprengui el diàleg i cerqui l'acord. En canvi, Vox, Cs i el PP han estat més durs: la ultradreta ha alertat de la "degradació del sistema educatiu català"; els taronges han lamentat una decisió que consideren "unilateral i esquerpa al diàleg"; i els populars han estat breus, afirmant que es necessita més "respecte" amb la comunitat educativa.

El canvi de calendari, molt criticat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, van anunciar fa gairebé un mes que a partir del curs vinent (el 2022-2023) les classes començaran el 5 de setembre pel que fa a la primària i a l’educació infantil, mentre que els alumnes d’ESO, batxillerat i formació professional començaran el dia 7 de setembre. Ara bé, la finalització del curs es manté com ara: acabarà a finals del mes de juny. La mesura ha estat durament criticada pels sindicats.

L'USTEC va demanar immediatament la dimissió del conseller Josep Gonzàlez-Cambray: la seva portaveu, Iolanda Segura, en declaracions a ElNacional.cat, va mostrar-se sorpresa. “És impressionant, això ja és el súmmum i una autèntica irresponsabilitat”, va manifestar. Segons el sindicat majoritari dels treballadors del món de l’ensenyament, Educació acabava de llançar “una bomba de fum” amb l’anunci d’aquest canvi. I opinava que s’havia fet per “tapar tot el que té relació amb l’esborrany del nou currículum i el 25% de castellà a les aules catalanes”.

Segona reprovació fracassada

Fa dues setmanes, els de Carlos Carrizosa ja van portar al Parlament una moció que instava la Cambra catalana a reprovar la seva presidenta, Laura Borràs. L'intent va quedar rebutjat gràcies al vot negatiu de les tres formacions independentistes, Esquerra Republicana, Junts i la CUP. En el document, els de Carlos Carrizosa situaven la seva gestió del cas Juvillà i la seva presència al tall de l'avinguda Meridiana com a motiu de pes per a declarar la seva reprovació, i fins i tot van demanar el vot secret per tal d'animar els cupaires a manifestar el seu descontentament per Juvillà, però els anticapitalistes no van caure en la temptació.