El Parlament de Catalunya ha rebutjat aquest divendres reprovar la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, per haver assegurat que veia massa presència de castellà a TV3. Amb els vots a favor de Cs, PSC, CatECP i PPC i els negatius de JxCat, ERC i la CUP, els punts de la moció presentada per Cs que condemnaven l'actuació de Vilallonga no han tirat endavant.

Vilallonga va fer un tuit després de veure l'estrena a TV3 de la sèrie Drama, una producció d'El Terrat i Mediapro que no estava pensada per TV3 sinó per TVE i, per això, es va vendre com "la primera sèrie bilingüe" de la cadena.

A principis de mes, Vilallonga també va afirmar que hi ha "massa castellà" al Parlament perquè "la llengua pròpia de Catalunya és el català" i va defensar que les llengües pròpies de Catalunya són "el catalàl'aranès occità i la llengua de signes catalana".

El text de la moció pretenia reprovar la consellera per haver donat "tocs d'atenció" a TV3 per considerar que la cadena no estava "alienada amb les seves opinions personals" i per la seva gestió a la conselleria. Tampoc s'ha aprovat la reprovació al president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, per manca d'"independència" i "neutralitat". Es volia condemnar l'actuació de Loppacher per "impedir fora de les vies i les causes legals a la participació d'un altre membre del CAC en la deliberació i votació d'un acord del ple de la institució".

No s'han aprovat altres punts 

La cambra catalana no ha aprovat els punts que emplaçaven el Govern a retractar-se "públicament" dels "tocs d'atenció" a TV3 i Catalunya Ràdio. No s'ha aprovat un punt que declara la "necessitat" que TV3 i Catalunya Ràdio compleixin sempre amb el "principi de neutralitat política i respecte del pluralisme polític", garantia última del dret fonamental dels ciutadans a la llibertat ideològica, i de forma especialment "rigorosa i diligent" en els períodes electorals. I tampoc l'apartat que recorda que els drets de tots els ciutadans de Catalunya només són "plenament respectats" si la llengua castellana "no és exclosa com a llengua d'ús normal, habitual i vehicular" pels mitjans públics autonòmics com TV3 i Catalunya Ràdio.