El cas de Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana i batllessa de Ripoll des del mes de juny passat, després de guanyar les eleccions municipals, ha aterrat al Parlament de Catalunya. Ho ha fet a través d'una moció d'Esquerra Republicana sobre la defensa dels ciutadans i la democràcia arreu dels Països Catalans, que la cambra ha aprovat de manera molt amplia, amb el suport de PSC, ERC, Junts, la CUP i els comuns. I un dels punts d'aquesta moció recull "fer una crida a les forces polítiques de la ciutat de Ripoll a no normalitzar l'acció política de l'extrema dreta a la ciutat". Al mateix temps, també demana als partits de la capital del Ripollès que facin un cordó sanitari a Orriols, demanant "dialogar i trobar consensos per a minimitzar-ne la presència a les institucions". Orriols va arribar a la batllia després que la resta de partits no assolissin cap acord per presentar una candidatura alternativa.
La CUP demana una moció de censura per treure la batllia a Sílvia Orriols
Marta Vilalta, portaveu d'ERC i encarregada de defensar la moció, ha denunciat que Aliança Catalana governa a Ripoll "des de la criminalització dels ciutadans i atemptant contra la cohesió social". Per això, ha demanat als partits democràtics que arribin a acords per "fer fora l'extrema dreta de l'Ajuntament". Aquest mes de juliol, el perfil oficial de la institució a Twitter va publicar una piulada amb la fotografia d'un immigrant sense llar dormint a un parc de la ciutat, informant que havia estat lliurat a la Policia Nacional.
Arran d'aquest tuit, la CUP, un dels partits que havia arribat a un acord d'esquerres juntament amb Esquerra i el PSC per evitar l'alcaldia d'Orriols, ja ha sol·licitat una moció de censura contra la batllessa. I aquest dijous, la diputada de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha reiterat que el seu partit està "totalment disposat a fer tot el possible a Ripoll perquè l'extrema dreta no segueixi al poder ni un minut més", remarcant que cal promoure la moció de censura davant fets com la piulada de l'immigrant sense llar: "Això és el pas previ d'una campanya d'odi", ha advertit Sabater.
Catalunya per aturar la dreta a Espanya
Per altra banda, Alícia Romero també ha lamentat que l'extrema dreta hagi entrat en diverses institucions i se l'hagi normalitzat. "Avui tenim Aliança Catalana governant perquè hem estat incapaços de posar-nos d'acord", ha apuntat la diputada socialista en referència al fracàs de les negociacions entre Junts i ERC, PSC i la CUP a la capital del Ripollès. Amb tot, la portaveu del PSC ha centrat la seva intervenció a treure pit dels resultats de les eleccions generals a Catalunya, celebrant que al país la dreta i la ultradreta només es van fer amb 8 dels 48 diputats que es repartien, lamentant alhora que el PP hagi comprat el discurs de Vox sense despentinar-se i posant l'exemple d'un Ajuntament liderat pels populars que vol eliminar el nom de Marcelino Camacho d'una plaça.
Per la seva banda, Jessica González, ha advertit que la voluntat de Sílvia Orriols és dur a terme una guerra cultural, motiu pel qual "cal guanyar la batalla de les emocions", davant els discursos d'ultradreta que arriben de manera massiva a les classes treballadores, cosa que n'explicaria l'auge.