El Parlament ha validat aquest dimecres el decret llei que redueix al 50% el lloguer de negocis que es veuen forçats a tancar per les restriccions, en cas que arrendatari i propietari no arribin a un acord per modificar la relació contractual que tenen.
Així doncs, la cambra catalana -amb els vots a favor de JxCat, ERC i Catalunya En Comú Podem i l'abstenció de la resta dels grups de l'oposició (inclosos els del PDeCAT)- ha donat llum verda el decret que l'Executiu català va aprovar el passat mes d'octubre amb l'objectiu de donar aire a tots aquells negocis que s'han vist obligats a tancar a causa de la pandèmia de la Covid-19, com són bars, restaurants i centres d'estètica.
El text deixa per escrit que en cas que el tancament s'allargués més de tres mesos en un mateix any, la part que lloga l'immoble podria "optar per desistir del contracte sense penalització mentre es mantingui" el tancament o "fins a tres mesos després del cessament complet de les mesures.
El decret llei també contempla una modificació dels contractes d'arrendament per a tots aquells negocis que es vegin obligats a restringir "parcialment" la seva activitat. En aquest cas, la modificació contractual s'hauria de fer "en una proporció igual a la meitat de la pèrdua d’aprofitament de l’immoble, mesurada objectivament per la reducció d’aforament o d’horaris o per altres limitacions imposades per la norma".
Per últim, la mesura estableix que el fet que el negoci en qüestió ofereixi serveis de lliurament a domicili o recollida no afecta la possibilitat d'exigir la reducció al 50% del preu del lloguer.
La cobertura legal, via rebus sic stanitibus
Per donar cobertura legal a la mesura, la Generalitat aprovarà en el termini màxim de dos anys un nou projecte de llei per incorporar a l'ordenament jurídic la clàusula rebus sic stanitibus, que permet establir la regulació necessària perquè es pugui renegociar un contracte en cas de "canvis imprevistos de les circumstàncies". La norma s'haurà de promoure des del codi civil.
El suport dels comuns
La consellera de Justícia, Ester Capella, ha destacat durant el debat que la normativa permetrà repartir amb igualtat les conseqüències negatives derivades de la suspensió o les restriccions de la pandèmia.
El decret ha obtingut el suport, a més dels grups de Govern, del de Catalunya En Comú Podem. El diputat Lucas Ferro ha defensat la mesura per tal d'evitar impagaments i el tancament de pimes.
Per contra, ha criticat que no estableixi "cap paràmetre econòmic" i s'ha preguntat en quina situació quedaran les empreses que prestin un servei a l'administració pública.
L'abstenció de l'oposició
Tots els grups de l'oposició excepte Catalunya En Comú Podem s'han abstingut al decret llei. L'argument ha estat similar en tots els grups: és insuficient, però no s'oposaran a una ajuda per als negocis que s'estan veient afectats.
Així doncs, el diputats de Ciutadans Ignacio Martín Blanco ha acusat el Govern de "traslladar la responsabilitat als ciutadans" i de perjudicar els arrendadors. També ha criticat que el decret llei no diferenciï entre petits i grans tenidors, crítica a la qual s'han sumat els altres grups.
La diputada del PSC Rosa Maria Ibarra ha vaticinat que el decret augmentarà els conflictes judicials entre arrendadors i arrendataris pel resultat final de la reducció del 50% i ha qualificat d'insuficients els 40 milions, més els nous 50, mobilitzats per l'Executiu.
Maria Sirvent, de la CUP, ha qualificat el decret "del tot insuficient" i ha criticat que no es contempli en cap cas superar el topall del 50%. També ha demanat la seva tramitació com a projecte de llei.
Santi Rodríguez, del PP, ha adjectivat el decret de "salomònic" i ha recordat que la tendència des del mes de març entre arrendadors i arrendataris era la del pacte, cosa que ja no es repetirà, segons ha dit.