Reformar el reglament i el codi de conducta per blindar la cambra davant comportaments racistes, feixistes, masclistes i homòfobs. Això ha aprovat la majoria del Parlament aquest dijous al ple amb motiu d'una moció d'ERC. L'ha presentat la diputada republicana Najat Driouech, que ha remarcat la necessitat de ser conscients que la societat està impregnada de racisme, un fet que "malauradament" s'ha normalitzat, per la qual cosa ha demanat ser valents per transformar la societat arreu. La proposta d'ERC, a banda de reformar el reglament, també incorpora altres qüestions com impulsar i aprovar la llei contra el racisme abans no finalitzi la legislatura.
La moció també ha instat el Govern a desplegar de manera progressiva la llei d'igualtat de tracte i no discriminació, i prioritzar la seva aprovació en el primer trimestre de 2022, així com la posada en marxa d'un formulari de denúncia en línia i l'elaboració d'un protocol d'intervenció en situacions de discriminació en l'administració pública. Així mateix, el Parlament també ha aprovat desplegar un règim sancionador davant les discriminacions patides. Un dels punts més polèmics ha estat la proposta de disseny d'una macroenquesta sobre discriminacions i delictes d'odi què ha rebut els vots en contra de la CUP, Cs, PPC i Vox.
També es vol que el Govern “impulsi campanyes de sensibilització i conscienciació antiracista per erradicar qualsevol actitud discriminatòria o delicte d’odi” ha explicat Driouech, incloent també, un pla formatiu per al personal de la Generalitat de Catalunya en aquesta matèria. A més, demana col·laborar amb els ens locals per vetllar la garantia de l'empadronament de les persones sense domicili fix i de les persones migrades afectades per la llei d’estrangeria, “una realitat greu i que comporta el deure als servidors públics de garantir-lo”.
Intervencions dels grups
Francesc Ten (Junts) ha mostrat el seu suport a la moció i a l'acció del Govern en matèria antiracista, i considera urgent i necessària la reforma del Parlament i del Codi de Conducta dels diputats que el "blindi contra discursos racistes". En la seva intervenció, el diputat del PSC Ferran Pedret ha instat els diputats a estar atents a discursos populistes que es "maldisfressen d'obreristes" i després apliquen un programa contrari del que prediquen, en les seves paraules.
La diputada cupaire Basha Changue ha criticat que la moció és una "falca publicitària del departament d'Igualtat", i ha acusat la Conselleria de Tània Verge de tenir pressa per fer coses però no transformar la realitat. Les crítiques de la formació anticapitalista arriben perquè ja s'havia arribat a un acord per reformar el reglament i per desplegar la llei antiracista, i és per això que han votat en contra d'aquestes qüestions, perquè consideren que ja estaven en marxa. Jess González (comuns) ha enlletgit al Govern que vulgui legislar ràpid quan encara no s'han desplegat aspectes claus com el règim sancionador: "Tal vegada el Govern hauria de desenvolupar polítiques concretes al ritme del moviment antiracista", ha afegit.
La diputada de Vox Maria Elisa García ha acusat a la Generalitat de fer lleis "per a assenyalar a qui els convingui", i ha afirmat que aquesta proposta busca emmordassar i és un intent de manipulació ideològica. El diputat de Cs Matías Alonso ha defensat que aquesta iniciativa té un to 'bonista' i ha acusat ERC de buscar blanquejar l'acció del Govern amb aquesta moció. La diputada popular Lorena Roldán ha assegurat que el Govern no és creïble, i els ha demanat ser ferms amb 'gags' del programa de TV3 'Bricoheroes', perquè considera que fan "suposades bromes racistes, que categoritzen al poble gitano de lladres".