La comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església va fent els primers passos al Parlament de Catalunya. Després de constituir-se el passat mes de novembre, fins a cinc grups han arribat a un acord per a registrar un pla de treball i posar-la en marxa. Són Esquerra Republicana, el PSC, Junts per Catalunya, la CUP i els comuns, i entre altres sol·licitaran la compareixença de representants eclesiàstics, experts i víctimes d'aquests abusos. Segons els grups parlamentaris, l'objectiu és "analitzar" aquesta xacra "des de la perspectiva de les víctimes, els àmbits institucionals i la resposta de l'administració".
El pla de treball registrat se centra en la pederàstia en l'àmbit de l'Església, i és per això que contempla la compareixença de representants eclesiàstics a nivell català però també a nivell estatal i europeu. En total, una quarantena de compareixences. Entre aquestes peticions hi figuren la Conferència Episcopal Espanyola, l'Arxidiòcesi de Barcelona o l'Abadia de Montserrat, a més de representants de centres educatius religiosos on també s'han produït casos, com els Maristes de Catalunya o les escoles jesuïtes. La llista de compareixents també incorpora diversos experts d'àmbits com l'acompanyament psicològic de les víctimes, una representació dels Mossos d’Esquadra, periodistes d’investigació o associacions i organitzacions amb experiència dilatada, com la Fundació Vicky Bernadet, Save the Children i la Síndica de Greuges.
Els cinc grups també consideren "imprescindible" comptar amb "la veu de les víctimes que han patit situacions de pederàstia en primera persona i que vulguin comparèixer". Per això, el pla de treball preveu la compareixença de diverses persones “que hagin denunciat prèviament i pública aquestes situacions”.
El CatalanGate, sabotejat
Caldrà veure què fan els representants eclesiàstics quan siguin citats. Avui mateix s'ha constatat la negativa del govern espanyol a participar de la comissió Pegasus. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit ignorar el Parlament i rebutjar anar-hi a declarar pel cas del Catalangate, que l'havia citat pel 3 de març. La Moncloa argumenta que el president socialista només rendeix comptes a les cambres espanyoles, al Congrés i al Senat, tot i tenir el “màxim respecte” cap a la cambra catalana. El govern central utilitza el mateix argument per denegar la presència dels ministres Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, que també han estat citats a declarar com a testimonis per la comissió d’investigació.