El Govern espanyol, novament en el punt de mira del Parlament. La Cambra catalana ha votat avui a favor d'una moció, presentada per la CUP, que instava els partits a reprovar l'Executiu de l'Estat per la seva gestió dels fons europeus. Concretament, el document critica la "manca de transparència i participació" en l'administració que el Govern espanyol ha fet del programa Next Generation, una queixa ja habitual per part de les forces independentistes. Precisament, aquest punt de la moció ha estat aprovat per 85 a 41, amb els vots favorables d'ERC, Junts i la CUP.
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant és qui ha fet la defensa de la moció, i ha estat dura amb les "ombres" que envolten la manera com l'Estat treballa els fons de la Unió Europea. "Gestionen amb una absoluta opacitat, discreció i alhora amb una clara voluntat d'obviar tot un sector, la ciutadania que fa temps que està exigint transparència i optar per una gestió democràtica i participativa", ha lamentat. També ha avisat de la necessitat que aquestes ajudes econòmiques vagin directament "a reforçar els serveis públics encara no recuperats de la crisi del 2008".
Des del Govern, el diputat de Junts Jordi Munell, també s'ha referit en aquesta direcció crítica, recordant que la política de l'Estat obvia Catalunya i "pot arribar a limitar la competitivitat i dificultar l'accés als fons a la petita i mitjana empresa". Per la seva banda, el diputat republicà Ernest Maragall ha demanat que les ajudes s'apliquin "a fons com una palanca per transformar i orientar l'economia cap a un model és verd, sostenible i resilient", i no a malgastar-se en empreses que no generin un retorn social, econòmic i mediambiental. "És imprescindible que Catalunya tingui capacitat de decisió real", ha avisat.
A l'oposició, els socialistes han recomanat al Govern "utilitzar els espais multilaterals" per fer arribar les seves propostes a Pedro Sánchez, mentre que els comuns ha criticat que el text contribueix al "descrèdit institucional". Vox ha afirmat que les ajudes europees van tard i arriben "en comptagotes", mentre que Ciutadans ha compartit que la gestió dels fons no s'ha fet de forma adequada, i el PP ha opinat que són "massa acotats i restringits".
La gestió dels fons, des de Catalunya
A més d'aquesta, també s'han aprovat una sèrie d'altres qüestions relacionades amb els fons europeus. Així, s'ha instat el Govern a sol·licitar a l'Executiu espanyol "que permeti a Catalunya decidir a què destina els fons". I s'ha plantejat que el Parlament segueixi "defensant els serveis públics bàsics, tals com la sanitat o l'educació" amb el compromís de "no aplicar polítiques d'austeritat". Per contra, la proposta de la CUP de "prioritzar els recursos públics, humans i econòmics" d'aquestes ajudes econòmiques per a la gestió de "projectes que veritablement impliquin una transformació ecosocial" ha quedat rebutjada.
Giró ja carregava contra l'Estat
Es tracta d'una crítica que té recorregut. Fa dues setmanes, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ja va carregar davant del ple del Parlament contra la gestió domèstica que està fent el govern espanyol dels fons Next Generation. En resposta a una interpel·lació de la cupaire Eulàlia Reguant, va titllar de "trist i deplorable" l'actuació espanyola i va denunciar que des de l'Estat s'ha limitat la intervenció de la Generalitat a una simple funció de gestió administrativa.
Prèviament en la seva interpel·lació, Reguant havia qüestionat que la Generalitat no pogués anar més enllà d'actuar com a simples transmissors i que no tenien capacitat per decidir on van els diners. No obstant això, el conseller va denunciar que el govern espanyol ha obviat el principi de subsidiarietat i ha relegat a la Generalitat en aquest tema a "un paper de gestoria". En aquesta línia, Giró va advertir que l'impediment no és Europa ni els fons europeus, sinó Espanya. "Espanya és un problema per a Catalunya. De fet, Espanya és el problema de Catalunya", va jutjar.