Primera consellera reprovada pel Parlament de l'executiu d'Illa. La cambra catalana ha reprovat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, i demana al president de la Generalitat, Salvador Illa, que la destitueixi per la seva "mala gestió" en l'escalada d'incidències experimentada en els darrers mesos a la xarxa de trens de Rodalies-Renfe i d'Adif, així com als serveis de Mitjana Distància i d'Alta Velocitat a Catalunya. D'aquesta manera, Sílvia Paneque, que també és portaveu de l'executiu socialista, es converteix en la primera consellera reprovada pel Parlament de Catalunya d'aquesta legislatura, després que Junts per Catalunya hagi portat al ple monogràfic de Rodalies aquesta Proposta de resolució. Esquerra Republicana, tot i ser soci d'investidura, s'hi ha abstingut, malgrat que la representant del Jovent Republicà, Mar Besses, hi ha votat a favor. Això ha facilitat la petició de destitució per part de 67 diputats de la cambra catalana, contra els 48 diputats de PSC i Comuns que hi han votat en contra i els 19 d'ERC que s'han abstingut. El PP, Vox i Aliança Catalana hi han votat a favor, mentre el PSC i els Comuns s'han quedat sols defensant la consellera de Territori. Els republicans, per això, també han portat al ple únicament la reprovació de la consellera, que també ha tirat endavant amb una majoria més àmplia. 

La consellera Sílvia Paneque  / Carlos Baglietto
La consellera Sílvia Paneque / Carlos Baglietto

Els juntaires van ser els primers a demanar la dimissió de la consellera Paneque la setmana passada en la sessió de la comissió de Territori. Ho va fer el diputat Salvador Vergés, qui aquesta setmana ha exigit que Renfe se'n vagi de Catalunya. Els republicans, aquesta setmana, ja anunciaren la reprovació de la consellera, després que Paneque no hagi criticat la desinversió històrica i deixadesa de Renfe i Adif. Un fet a destacar és que el president de la Generalitat, Salvador Illa, no ha sigut present a l'hemicicle durant tot el debat parlamentari

Reprovats el ministre Puente i els expresidents de Renfe

Una altra reprovació que hi ha hagut al Parlament de Catalunya és la del ministre de Transports, Óscar Puente, després que el Partit Popular ho hagi portat en aquest ple monogràfic de Rodalies. Amb els vots a favor de Junts, Vox, CUP i Aliança Catalana (66 vots); l'abstenció d'Esquerra Republicana (20), i els vots en contra dels socialistes i els Comuns (48). Concretament, el punt dels populars constata que cada dos dies i mig la xarxa ferroviària a Catalunya pateix una incidència greu, que afecta a més de 10.000 viatgers de Rodalies o a més de 1.000 viatgers de Regionals. "Només entre el 2021 i l'agost del 2024 es van produir 553 incidències greus", diu la proposta de resolució dels populars, que també subscriu la "incompetència, la desatenció deliberada i la prestació del servei de Rodalies". 

Els que també han estat reprovats són els expresidents de Renfe, Isaías Taboas i Raül Blanco. Ho fan a proposta de Junts per Catalunya, qui constata que des del maig del 2018 l'empresa operadora ha estat vinculada al PSC. Ho fan amb els vots favorables d'Esquerra Republicana, la CUP i Aliança Catalana, juntament amb l'abstenció del Partit Popular. I és que el punt també constata el "dèficit històric d'inversions en infraestructures de l'Estat a Catalunya". De fet, ho xifra en 50.000 milions d'euros, citant la comissió del deute històric del Parlament. A més, el Parlament, a proposta d'ERC, també ha demanat la dimissió dels actuals presidents d'Adif i Renfe.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!