Sense demores. La Mesa del Parlament ha decidit iniciar aquest dimecres el procediment per tal de revocar el nomenament de Daniel de Alfonso com a director de l’Oficina Antifrau, després de les converses entre aquest i el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, per fabricar escàndols en contra de CDC i ERC.
“Estic molt decebuda com a ciutadana de Catalunya”, ha reblat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s’ha congratulat per la “rapidesa” i “eficàcia” del Parlament perquè “en el termini màxim d’una setmana haurà finalitzat el procediment”. Si demà la comissió d’Afers Institucionals, i de qui depèn que continuï, hi dóna el vistiplau, la iniciativa es traslladaria a la Junta de Portaveus i la revocació seria votada al ple de dimecres vinent.
La comissió ordinària de demà preveu que De Alfonso comparegui – també ho ha demanat el PP- per donar explicacions de les més de 4 hores de gravació, tot i que si decideix no fer-ho, això no implicarà l’endarreriment del procediment. Forcadell ha apuntat que “és un dret que pot exercir o no, però tot continuarà exactament igual”.
Els qui sí que no hauran de comparèixer immediatament, però han estat demanats per Junts Pel Sí, són el ministre Fernández Díaz i algun responsable del grup Planeta, que és citada a les converses. Forcadell ha explicat que va desvinculat, que és “un altre procediment”, tot assenyalant, però que “també l’escurçarem”. En qualsevol cas, la compareixença com a molt d’hora seria d’aquí a 15 dies, en el marc d’aquesta mateixa comissió.
“Tics franquistes”
Pel cap de files de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell, aquesta situació és “inesperada, però no del tot sorprenent en el temps i les formes”, perquè “Fernández Díaz té una llarga trajectòria d’actituds no democràtiques, per no dir de tics franquistes”. Rabell ha criticat “la pressió i utilització de recursos públics de l’Estat per fer política i combatre adversaris”, preguntant-se si “tindrà la decència de dimitir”.
Ara ha tocat al “camp sobiranista”, però abans ho ha fet amb Podemos, ha insistit. Lluny d’adreçar un missatge de suport a CDC i ERC, el confluent ha emfatitzat que també hi ha hagut campanyes a nivell estatal contra els de Pablo Iglesias i ha recordat que va ser l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, qui el va proposar, en un “moment idíl·lic” entre PP i convergents.
La CUP s’hi suma
Per la CUP també cal ser conscients de qui va proposar De Alfonso, qui va posar “a casa nostra a aquest personatge que ha tingut una conducta impròpia”, emfatitzant que el seu grup ja va dir a finals del mes de maig que l'Oficina Antifrau no estava funcionant com hauria, que estava “enquistada".
Pels anticapitalistes han de dimitir tant el director de l’òrgan com el ministre Fernández Díaz. Del primer n’han destacat que “la seva conducta ha estat una deslleialtat brutal al Parlament i al país”. Del segon han emfatitzat que “hem pogut comprovar que les clavegueres són estructura del seu Estat i fan molta pudor”.
Amb tot, aquestes pràctiques que s’han posat de manifest són “més habituals del que creiem”. A la CUP, ha denunciat la diputada Mireia Boya, s’han intentat “comprar militants”. Sobre si caldran accions judicials contra De Alfonso, Boya ha demanat esperar que parli demà per avaluar-ho, tot i que ha reivindicat que “si han de ser judicials serem els primers a estar allà”.