Ni comissió d'Interior, ni de Drets Socials, ni Polítiques Digitals, ni Cultura, ni Polítiques de Joventut. Aquest matí no hi hagut activitat al Parlament -més enllà de dues rodes de premsa- després de la decisió presa per la Mesa amb l'acord dels grups independentistes de recomanar la suspensió de l'activitat fins que es reuneixi la Comissió de l'Estatut del Diputat per emetre un informe sobre la situació del diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa Pau Juvillà, condemnat a inhabilitació per no haver retirat els llaços grocs de la Paeria de Lleida quan era regidor. La Junta Electoral Central va retirar-li l'escó divendres de la setmana passada i els grups independentistes de la Cambra segueixen la batalla per no retirar-li l'acta.
El matí ha començat, malauradament, amb una notícia complicada. Si bé dilluns la formació anticapitalista anunciava que Juvillà s'haurà absentar per una situació de salut complicada, avui el diputat ha explicat a través de les xarxes socials que té càncer. Una notícia que ha acompanyat relatant que el seu avi va morir per la mateixa malaltia, i que ell mateix en els últims 15 anys ha tingut dos tumors, però que s'han pogut curar a temps. Ara Juvillà comença una nova lluita, per la salut, i mentrestant el substituirà a la Mesa del Parlament el diputat Carles Riera, segons va anunciar ahir la formació. En cap cas, la substitució de la Mesa implica que el diputat vulgui renunciar a la seva acta, i en aquest sentit segueix la lluita contra les ingerències de la JEC, que ha donat fins divendres a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per demostrar que li ha retirat l'escó.
L'estratègia de convocar la Comissió de l'Estatut del Diputat, que avui estrena president, Jaume Alonso-Cuevillas, és per seguir sumant arguments conforme el Parlament té el dret a defensar la seva sobirania. El mes de desembre ja es va reunir per aquesta qüestió, en una jornada on ERC, Junts, PSC, CUP i comuns van aprovar un dictamen que sostenia que se li ha de mantenir l'escó fins que hi hagi sentència ferma. Però ara la situació ha canviat perquè hi ha una ordre de la JEC perquè Juvillà perdi la seva condició de diputat encara que no hi hagi sentència ferma. Abans que arribi la sessió d'aquesta comissió, els grups independentistes estan mantenint diverses reunions a la Cambra, també amb la presidenta Borràs.
Convocatòria de l'ANC
Més enllà de la lluita interna dins la Cambra catalana, avui l'Assemblea Nacional Catalana ha cridat a mobilitzar-se el dissabte en suport a Juvillà, i per carregar contra les greus ingerències de la JEC o del Tribunal Suprem contra el Parlament. És per això que, més enllà del suport a Juvillà, l'entitat presidida per Elisenda Paluzie també convoca per casos com el de la investidura del president Carles Puigdemont i la de Jordi Sànchez. A banda de la convocatòria, Paluzie ha signat una carta, on apunta que "només tornant a fer un acte de sobirania, amb unitat d’acció de les forces polítiques i de la ciutadania mobilitzada, recuperarem la democràcia real". Per l'ANC, aquest acte de sobirania ha de ser "una declaració d’independència parlamentària amb la voluntat, la determinació i la capacitat de fer-la efectiva".
Fins que no arribi el moment de la declaració d'independència, Paluzie proposa plantar-se davant les ingerències en la sobirania del Parlament com per exemple la produïda en el cas de Pau Juvillà. La líder de l'ANC conclou la carta indicant: "Sense horitzó per la independència i sense parlar clar a la ciutadania, només ens aboqueu a la frustració, a la desmobilització, a la retirada col·lectiva. Amb determinació i honestedat, tindreu la gent al costat com la vau tenir l’1 d’octubre".