El Parlament ha aprovat aquest dijous per unanimitat la Proposició de Llei de reparació de les víctimes del franquisme, que declara "nuls i sense cap efecte jurídic tots els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències, instruïts per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista".
En un acte de memòria històrica, tots els grups polítics han deixat de banda les diferències ideològiques i s'han unit per reparar les víctimes del franquisme. El debat en el ple ha estat a l'altura de les circumstàncies i els grups han reiterat els agraïments mutus i han valorat els punts en comú entre les diferents forces polítiques.
La diputada de Junts pel Sí Montserrat Palau ha assegurat que ha estat "un honor" aprovar aquesta llei i ha reivindicat la importància que al Parlament existeixi una "unanimitat antifranquista que entronca amb els valors republicans". Palau també s'ha referit a la transició i ha assegurat que "va amagar la memòria republicana" i per això ha recordat que encara queda molta feina per fer.
Per contra, des de Ciutadans han assegurat que la "transició va estar exemplar" i va culminar en un "Estat social i democràtic equiparable als millors països del nostre entorn". Tot i les discrepàncies, el diputat Matías Alonso ha valorat l'aprovació de la llei com un "pas necessari que s'ha de prendre per obligació moral i per enfortir la cultura democràtica".
"Honor i memòria"
"A totes les persones represaliades pel franquisme, avui i aquí, honor i memòria". Així ha conclòs el portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, la seva intervenció, en la qual ha recordat a les víctimes del franquisme, en cos de vídues, d'exiliats, detinguts o torturats.
El diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Josep Nuet ha qualificat el debat sobre la llei com un "moment solemne" per "retornar la dignitat a tots aquells a qui els hi van robar".
Per la seva banda, la CUP ha interpretat l'aprovació de la llei com un acte de sobirania del Parlament contra l'Estat i la monarquia. "Avui serà un dia que durarà anys. Guardem-lo, aixequem el cap, aixequem el puny, perquè avui hem guanyat en dignitat, en justícia i en llibertat", ha conclòs la diputada Mireia Boya.
L'últim a intervenir ha estat el diputat popular Fernando Sánchez que, tot i que s'ha emportat algun crit dels assistents en dir que Companys no va ser un bon president, també ha estat aplaudit per tota la cambra en acabar la seva intervenció. Sánchez ha assegurat que des del PP reconeixen "el patiment de les víctimes del franquisme" i per això, ha assegurat, volen "contribuir a alleujar-lo".
En quedar aprovada la llei, tots els diputats s'han posat dempeus i han aplaudit dirigint-se a les víctimes del franquisme presents a la Cambra catalana.
Com a resposta, els assistents han entonat Els Segadors, que ha estat secundat pels diputats de la Cambra.