La Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament ha tombat aquest dijous una proposta de resolució de Vox que demanava que la Cambra catalana insti al Govern a commemorar el Dia de la Hispanitat, i que reivindiqui la cultura, la llengua, les tradicions espanyoles i el llegat espanyol a Amèrica "com a mostra de convivència i integració multicultural i multirracial de la història de la humanitat". La proposta ha comptat amb l'únic suport de Cs i PP, mentre que la resta de grups han votat en contra i han criticat amb contundència el text dels ultres.
La proposta s'ha debatut en la sessió telemàtica d'aquest matí. Per part d'ERC, el diputat Chakir el Homrani ha acusat els ultres de viure de l'odi cap als altres, mentre que el diputat de Junts David Saldoni ha assegurat que el text produeix vergonya aliena perquè pretén vendre un genocidi "com si fos mestissatge", i ha afegit que l'Estat hauria de demanar perdó per la conquesta d'Amèrica. Des del PSC, Cristòfol Gimeno ha advertit que la formació no farà el joc de confrontar com busquen els ultres. Dolors Sabater de la CUP també ha carregat contra el text, que ha assegurat que és una autèntica manipulació de la història, i ha reivindicat que el Parlament s'ha de pronunciar obertament a favor de l'antiracisme. Per la seva banda, el diputat dels comuns Marc Parés ha sostingut que el text fa "apologia de l'imperialisme".
En la seva exposició inicial el diputat de Vox Joan Garriga ha assegurat estar "molt content" de poder defensar una proposta d'aquestes característiques per tal que el 12-O se celebri a Catalunya "com es mereix". A la justificació de la proposta, Vox assegura que l'arribada de Colón a Amèrica va significar un nou inici de la història d'Espanya, on es va transmetre la civilització a Amèrica. Així mateix exposa que la monarquia hispànica va ser la primera realització efectiva d'Occident i reivindica el "mestissatge" que va sorgir de la conquesta.
Reduir els alts càrrecs
En la mateixa sessió el Parlament ha rebutjat altres propostes de la formació d'Ignacio Garriga. Una d'elles en la línia d'aniquilar l'autonomia de Catalunya minvant l'estructura de la Generalitat: la proposta reclamava reduir un 50% els alts càrrecs i personal eventual de la Generalitat, així com baixar un 35% dels seus sous. De nou, només ha comptat amb els vots a favor dels grups de la dreta espanyola. Una altra proposta que s'ha tombat era la petició de Vox d'eliminar el Consell Audiovisual de Catalunya.
Amiant
La comissió ha rebutjat també una iniciativa de Cs que demanava l'eliminació i substitució de l'amiant en instal·lacions de Badia del Vallès, que ha comptat amb el vot el contra del PSC, ERC i Junts, i el suport de Vox, comuns, Cs i PP, així com el suport parcial de la CUP i l'abstenció en alguns punts d'aquesta. PSC, ERC i Junts han manifestat el seu rebuig argumentant que es tracta d'una proposta "extemporània", ja que el Govern ja va anunciar un pla extraordinari dotat amb 4,5 milions d'euros per a la retirada de l'amiant a Catalunya, i atès que Cs també ha rebutjat les esmenes d'ERC i Junts sobre aquest tema.
Per part seva, Cs i PP han posat l'accent en la substitució dels elements que contenen amiant, i el portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha criticat que el fet que continuï havent-hi amiant és una mostra que "el separatisme institucional ha prioritzat el projecte rupturista abans que les necessitats dels catalans".
La CUP ha votat a favor del punt que planteja analitzar si fa falta una retirada d'amiant en altres llocs de Catalunya i fer un pla d'acció, i els comuns han defensat que la proposta reconegui el moviment veïnal en contra de l'amiant i no la veu incompatible amb l'acció del Govern, ja que no té un to "problemàtic".