El Parlament ha tombat diversos punts d'una moció del Partit Popular en la qual reclamava eliminar subvencions o ajudes econòmiques a l'entitat Plataforma Pro-Seleccions Esportives Catalanes i a altres entitats que tinguin com a objectiu promoure la internacionalització de les seleccions catalanes. De fet, el Partit Popular i Vox s'han quedat sols defensant-ho, mentre la resta hi han votat en contra. Una situació calcada ha viscut la petició del Partit Popular de renunciar a la ja anunciada posada en marxa de l'oficina per a la internacionalització de les seleccions esportives catalanes. En aquest cas, el conseller d'Esports, Berni Álvarez, va anunciar fa unes setmanes una partida de 100.000 euros en la nova oficina de seleccions catalanes, tal com estableix l'acord amb Esquerra Republicana per a la investidura de Salvador Illa.
En canvi, sí que ha tirat endavant que el Parlament reclami al Govern que col·labori amb les Federacions Esportives Espanyoles amb l'objectiu de promoure la celebració de competicions esportives a Catalunya un participi la selecció espanyola, així com generar les condicions d'estabilitat i previsibilitat per facilitar la celebració de grans competicions esportives nacionals i internacionals a Catalunya. Això sí, considerant l'impacte econòmic, social i ambiental, unes condicions que ja va posar sobre la taula el titular d'Esports fa dues setmanes a l'hora de valorar si acceptaven determinades competicions esportives, com ara la Copa Amèrica.
Descarten avantatges fiscals per a l'esport
En canvi, el Parlament ha rebutjat l'impuls d'una deducció en el tram autonòmic de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per a les despeses esportives en les quals puguin incórrer els contribuents. Aquest punt ha estat rebutjat per la majoria de la investidura (PSC, ERC, Comuns) i la CUP. El Parlament, alhora, també ha demanat impulsar un pla d'adequació i modernització d'instal·lacions esportives a tot el territori, així com incrementar el pressupost de la Generalitat de 2025 a clubs, federacions i a promoure l'esport entre la ciutadania.
Durant el debat, els populars han collat el Govern de la Generalitat del PSC. “Decideixin si són el Partit Sobiranista de Catalunya o venen a girar full del procés”, ha dit el diputat del PP Pau Ferran, que ha retret als socialistes que, en tot just cinc mesos, hagin passat de “posar pantalles gegants per a veure a la selecció espanyola de futbol en els municipis en els quals governen, a obrir una oficina per a la internacionalització de les seleccions catalanes”. El diputat ha afirmat que la persistència del PSC en aquest assumpte “demostra que la conselleria d'Esports només es va crear per a acontentar ERC i assumir com a pròpies les seves pretensions”.
En canvi, l'independentisme ha defensat la internacionalització de les seleccions catalanes. Un exemple és la diputada de Junts Montse Ortiz, que ha defensat que l'esport també és "fer país i fer Catalunya". "Els catalans hem fet gran el nostre país des de l'esport. I ara no hi renunciarem pas, sinó que volem aconseguir el reconeixement internacional dels nostres esportistes, clubs i federacions", ha defensat Ortiz, que assegura que la fita de representar Catalunya arreu del món és una "prioritat" per a Junts. Per això, ha insistit que invertiran els "recursos necessaris" perquè les federacions catalanes siguin membres de ple dret de les seves respectives federacions internacionals.
Sobre que les seleccions catalanes puguin competir amb les seleccions espanyoles, el PSC i el conseller Álvarez asseguren que no hi ha cap debat entre les federacions en aquesta matèria i que el seu objectiu simplement és que "el dia a dia de l'esportista català sigui millor". De fet, els socialistes es mostren favorables a promoure les seleccions catalanes per tal que els esportistes se sentin "orgullosos" de competir-hi i, fins i tot, per a aquells que no poden arribar a competir amb la selecció espanyola.