Pas endavant de la proposició de llei de Junts per Catalunya per modificar el decret del Govern de mesures per fer front a la situació de sequera. El Parlament ha acordat aquest dimarts que es tramiti pel procediment de lectura única aquesta iniciativa amb el suport de totes les formacions, amb l'excepció de Vox (que s'ha abstingut) i la CUP i els comuns, que han votat en contra. Des del grup proposant, el diputat Salvador Vergés ha defensat l'impuls d'aquesta iniciativa per tenir "solucions ràpides i eficaces" i perquè la situació "greu" urgeix a "activar-se ja", que suposi un punt d'inflexió per "trencar la paràlisi" del Govern en aquesta matèria. Vergés ha explicat que han presentat aquesta proposició, que inclou una moratòria fins a l'1 de juliol del règim sancionador als ajuntaments que no compleixen amb el decret i reclama invertir 500 milions d'euros del superàvit de l'Agència Catalana de l'Aigua per impulsar noves infraestructures hídriques, pel "fracàs de la cimera de l'aigua" on l'executiu "no va ser capaç de liderar un consens i la resta de partits es van enrocar".
Junts per Catalunya ha insistit en què és "l'hora de governar" i actuar en dos sentits: "Necessitem aigua ja perquè pot ser que aquest estiu quedin sense aigua de boca 300 municipis, i calen mesures estructurals perquè amb l'escalfament global seguirem patint episodis de sequera que seran més intensos", ha declarat des del faristol Salvador Vergés. A més dels 500 milions per a inversions, els juntaires reclamen en aquesta proposició de llei que s'habiliti la contractació d'emergència per a aquestes obres i que es redacti en el termini màxim d'un mes un pla de xoc per a la pagesia que està patint els efectes de la sequera. "Ja no parlem de salvar la pagesia només, sinó de garantir l'alimentació del país", ha postulat el diputat. Vergés ha instat el Govern a "deixar de fugir d'estudi" i els ha recordat que "fa un any que ja hi havia avisos que calia activar-se": "Ara és el moment de governar en majúscules", ha conclòs.
El PSC retreu al Govern la seva "manca d'orientació"
Com han fet la resta de parlamentaris que han intervingut en aquest debat, la diputada Sílvia Paneque, del PSC, ha qualificat la situació de "molt greu" i ha lamentat que Catalunya estigui "en el mateix punt que fa quatre setmanes". Paneque ha defensat el vot a favor d'aquesta tramitació per un procediment "excepcional" per la "desorganització i manca d'orientació del Govern" i ha retret a l'executiu que aprovés el decret sobre la sequera abans de fer la cimera: "S'hauria d'haver fet el procediment a la inversa". "Hi ha una manca de lideratge, obliden els acords un cop passades les votacions perquè es van comprometre a modificar el decret o portar-ne un de nou en 15 dies, i no ho han fet", ha alertat la socialista. Altrament, la candidata del PSC a l'alcaldia de Girona ha denunciat "inacció" per part del Consell Executiu de Pere Aragonès: "En els darrers 13 anys, han quedat molts deures a fer; entre el 2010 i 2017 no es va fer cap de les inversions que l'Agència Catalana de l'Aigua va preveure en l'estratègia d'actuacions per prevenir". Per tot plegat, Sílvia Paneque ha fet una crida a prendre "mesures valentes, urgents i estructurals": "Estenem la mà al Govern, però ens veiem obligats a empènyer perquè es moguin".
La CUP i els comuns s'oposen a la tramitació per lectura única: tensió dels de Jéssica Albiach amb Junts
Els dos únics grups que han votat en contra de la tramitació per lectura única de la proposició de Junts són la CUP i els comuns. Dani Cornellà (CUP) ha considerat que la iniciativa "no millora massa la solució" que cal i que "no proposa res de nou del que ja van defensar a la cimera". "La novetat és que volen que el règim sancionador entri en vigor l'1 de juliol, la resta de propostes es troben al pla de conques o als pressupostos", ha indicat el diputat. El cupaire ha qualificat la moratòria de "politiqueria de pati d'escola o electoralisme, perquè ho fan perquè no afecti les municipals i així acontenten alguns alcaldes". Tot i rebutjar el tràmit per aquest procediment, Cornellà ha exposat que donaran suport a alguns dels punts que incorpora la proposició de llei, tot i que ha "convidat" Junts a "fer una mirada enrere": "Vostès també podien haver governat en majúscules les darreres dècades, i això no s'arregla en un dia ni només amb les mesures que plantegen".
Amb el discurs de Lucas Ferro, dels comuns, s'ha viscut un episodi de tensió arran, precisament, del règim sancionador. El diputat ha acusat el PSC i Junts de voler acabar amb el règim sancionador perquè els seus "alcalditos i alcaldites puguin regar parcs i jardins per les eleccions". Ferro ha estat molt contundent contra la "sociovergència" i ha sostingut que l'únic motiu pel qual no va haver acord en la cimera de finals de març és que Junts i PSC demanaven suspendre aquestes sancions: "Fa un mes que bloquegen el país". Per als comuns, la proposició de llei "no resol el problema de la sequera" perquè inclou "obres que ja estan compromeses en els pressupostos". En paral·lel, el diputat ha carregat contra el Govern: "La sociovergència els trenca la cimera als nassos i es queden acovardits en un racó esperant a veure si el PSC i Junts prenen la iniciativa i entren a negociar un parell d'engrunes.
Per últim, Ferro també ha acusat Junts d'haver "malvenut l'aigua del país" i "no haver mogut ni un dit durant els 10 anys" que van tenir les competències en aquesta matèria, crítica que també ha fet Ciutadans. La referència a "alcalditos i alcaldites" ha molestat Junts per Catalunya, que ha demanat a través de la seva portaveu, Mònica Sales, que es retirés l'expressió del diari de sessions. Per la seva banda, Lucas Ferro s'ha ratificat en el que ha expressat i no es retirarà de l'acta del ple.
ERC insisteix que les sancions no tenen una vocació "recaptatòria, sinó dissuasòria"
Esquerra Republicana s'ha defensat assegurant que el decret del Govern ja incorpora un "ventall de recursos amplis per al món local i agilitzar les obres que pertoquin". Amb les inversions previstes, ha explicat Eugeni Villalbí, podrien aportar "217 hectòmetres cúbics al sistema" amb aigua regenerada. "De paràlisi i d'inacció, res; el pla de sequera està activat des del setembre de 2021 i estem consensuant amb tots els sectors les mesures a prendre en funció de l'estat de les reserves hídriques", ha replicat Villalbí. Els republicans han anunciat que presentaran esmenes a la proposició de llei i s'han mostrat confiats en un acord que han anat "treballant en reunions" aquests dies. "No hem de transformar l'aigua en una guerra electoral, s'ha de fer en base a l'acord i el consens", ha puntualitzat el diputat d'ERC, que creu que el debat de l'aigua no només s'ha d'afrontar parlant de "tecnologia i infraestructures, sinó amb canvis d'hàbits socioeconòmics".
Sobre les sancions, Villalbí ha reiterat que no tenen una vocació "recaptatòria, sinó dissuasòria" perquè els municipis compleixin amb les mesures contra la sequera. Els grups tenen fins a les 17 hores d'aquest dimarts per presentar esmenes a la totalitat i esmenes a l'articulat a la proposició de llei, que celebrarà el seu debat a la totalitat i final el dijous a la tarda.