El Parlament de Catalunya ha aprovat el seu pressupost per al 2024 amb els 97 vots favorables del PSC, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Els comptes han comptat, alhora, amb les nou abstencions de Ciutadans i el Partit Popular, i els 28 vots en contra de Vox, la CUP i els comuns. El pressupost per al proper exercici és de 59.920.008,41 euros, que suposa una rebaixa del 10,51% respecte a l'any 2023 i, en xifres absolutes, representa set milions menys. Aquest retrocés té a veure, sobretot, amb la reducció de l'import global de la subvenció als grups parlamentaris. Mentre que l'any 2023 aquesta partida era de 12,7 milions, per al 2024 cau fins als 3,725 milions, perquè els 9 milions restants se seguiran concedint, però ho assumirà la Generalitat.
L'encarregada de presentar els comptes ha estat la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, que ha destacat tres elements clau d'aquest projecte: "La perspectiva de gènere, el canvi climàtic i la transformació digital" de la cambra. Per la seva banda, la CUP ha justificat el seu vot en contra per les "quantitats desorbitades" que cobren els diputats del Parlament: "Cal que ens abaixem els salaris, no pot ser que la meitat de la població catalana tingui dificultats per arribar a final de mes mentre nosaltres cobrem sous desorbitats. No podem fer que la gent que legisla visqui tan lluny de la realitat de la població", ha denunciat Mar Ampurdanès.
També s'han oposat a aquests comptes els comuns, que reclamen la incorporació de les dietes al sou base dels diputats i que es pugui tributar aquesta percepció. En paral·lel, Susanna Segovia ha traslladat la preocupació del seu grup per l'informe d'Antifrau i ha reclamat que la resposta de la cambra sigui "aclarir què va passar, depurar responsabilitats i prendre mesures correctores". Des de Ciutadans, Joan Garcia ha expressat que s'abstenien per "l'opacitat" que hi ha al Parlament i ha demanat a la presidenta de la cambra, Anna Erra, que tots els grups puguin participar de les reunions de la Mesa: "Seria una mesura de transparència".
Uns pressupostos que apugen en 850.000 euros la partida per a assessors
Tot i que en el seu còmput global aquest pressupost per al 2024 suposa un retrocés en relació amb el d'aquest any, també hi inclou increments destacables en alguns conceptes. Per exemple, un d'ells fa referència a la quantia destinada per a què els grups parlamentaris puguin contractar assessors. Aquesta partida creix dels 2,9 milions als 3,7. El que s'ha acordat és incrementar el mòdul per diputat: si abans era de 0,7, ara és de 0,9. També puja el capítol referent a les remuneracions del personal en un 7,4%, un concepte que suposa més del 70% del pressupost de la cambra catalana. I hi ha una nova partida perquè ara serà el Parlament qui assumirà el pagament de les assignacions temporals i pensions als presidents de la cambra en cessar.
A més del pressupost del Parlament, els diputats també han aprovat els comptes per al 2024 del Consell de Garanties Estatutàries (3.580.543,96 euros), de la Sindicatura de Comptes (15.301.193,49 euros) i del Síndic de Greuges (7.539.500,13 euros). Vox s'ha centrat a criticar els comptes d'aquests organismes i ha demanat eliminar-los perquè ja existeix el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble. En aquest cas, també el PSC, ERC i Junts han avalat els pressupostos d'aquests tres organismes, només hi ha votat en contra Vox i el diputat no adscrit Antonio Gallego; i la CUP, els comuns, Cs i el PP s'han abstingut.