El Parlament de Catalunya no podrà aprovar la llei del vot electrònic per als catalans que viuen a l'estranger en el pròxim ple de la setmana que ve, l'últim abans que la cambra comenci les vacances.
Fonts de Ciutadans consultades per Europa Press han explicat que ja han pres la decisió de portar-la davant del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) perquè analitzi si s'adequa a la Constitució i a l'Estatut. Aquesta decisió suposarà ajornar almenys un mes el debat final de la llei en el ple, per la qual cosa s'haurà d'abordar després de les vacances parlamentàries.
Així mateix, fonts del PSC asseguren que sospesen fer el mateix, ja que creuen que la llei podria ser incompatible amb la Llei Orgànica de Règim Electoral General (Loreg), però prendran una decisió definitiva aquest dimarts.
El Parlament i l'1-O
Aquesta llei va ser anunciada pel Govern el juny de 2016 i va ser presentada com la norma que havia de permetre als catalans que viuen a l'estranger de votar de forma electrònica en les eleccions el Parlament. La Generalitat considera que l'Estat posa moltes a traves als catalans que voten des de l'exterior i va considerar que amb aquesta llei seria factible esquivar-les.
Malgrat que havia de ser una llei per a les eleccions al Parlament, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va obrir la porta perquè facilités el vot dels catalans que viuen a l'estranger en el referèndum de l'1 d'octubre. El fet que no es pugui aprovar la llei fins després de l'estiu afegeix dificultats perquè es pugui utilitzar aquesta norma per al referèndum.
Majoria qualificada?
Després de les vacances d'estiu, JxSí i la CUP tindran una dificultat afegida per aprovar aquesta llei: els lletrats de la cambra consideren que es necessita una majoria qualificada de 90 diputats per tirar-la endavant, ja que és una norma que desplega la llei electoral, i així ho van expressar en una reunió de la Mesa del Parlament.
JxSí i la CUP sumen 72 diputats i, segons els lletrats de la Cambra, en necessitarien uns altres 18 per tirar-la endavant. Com que el PP, Cs i el PSC ja han anunciat que estan en contra de la norma, no hi hauria prou vots per aprovar-la.
Cs va demanar a la Mesa un informe dels lletrats de la cambra perquè posessin per escrit si la llei del del vot dels catalans a l'estranger suposava una modificació de la llei electoral, però la Mesa --amb majoria de JxSí-- va rebutjar fer la sol·licitud.