La consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, assistirà a la celebració de la Pasqual Militar que es fa cada any el dia 6 de gener, després d'anys que cap Govern de la Generalitat no hi enviés cap representant. Segons l'agenda pública del Govern de la Generalitat Parlon té previst participar en l'acte, que se celebra a les 12 del migdia al Palau de la Capitania General de Barcelona. Aquest esdeveniment dona el tret de sortida a l'any militar i serveix per commemorar la conquesta de Menorca per part d'Espanya. Des de l'executiu català han confirmat que el president de la Generalitat, Salvador Illa, no té previst assistir a la celebració. El mateix dia 6 Illa sí que serà present a l'entrega del Premi Nadal de novel·la, que se celebra al vespre a Barcelona.

La Generalitat torna a espais amb anys d'absència

Precisament, en aquests primers dies de presidència de Salvador Illa, el líder socialista ha recuperat la presència de la Generalitat de Catalunya en espais en els quals feia anys que no hi era. Un exemple és com ha restablert la relació i les reunions amb la casa reial i el rei espanyol Felip VI. Ho ha fet en diverses ocasions, com en la Copa Amèrica o quan al setembre va tenir una trobada amb el monarca a la Zarzuela. 

Un altre exemple és com el president de la Generalitat va tornar a participar en el 12 d'octubre, el Dia de la Hispanitat. Aquell dia, el president Salvador Illa va acudir a la desfilada militar del Dia de la Hispanitat. Feia 14 anys que cap president de la Generalitat s'hi presentava i, de fet, els únics que hi havien anat algun cop van ser els presidents socialistes Pasqual Maragall i José Montilla. El president de la Generalitat també va assistir a la commemoració del Dia de la Constitució al Congrés dels Diputats el passat 6 de desembre, com també va assistir a la Conferència de Presidents Autonòmics el 13 de desembre a Santander. 

Crítiques de l'oposició

Precisament, són elements que, acompanyats a l'ús del castellà al Parlament, l'ús de la bandera espanyola o la reunió amb Societat Civil Catalana, provoquen l'enuig de l'oposició i dels partits independentistes. Concretament, un dels mantres de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per carregar contra l'executiu socialista és l'espanyolització que impulsa el Govern de la Generalitat. Un fet que el vinculen a la "falta d'ambició nacional" d'aquest executiu, que asseguren els partits nacionalistes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!