La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha qualificat d’“intolerable” el polèmic taller celebrat el passat dimarts a la festa major de Granollers en què se simulava el llançament de còctels Molotov contra la policia. "És intolerable que un taller fomenti pràctiques violentes dels infants", ha lamentat la consellera a través d'un comunicat aquest dijous, tot just després que la fiscalia de Barcelona hagi obert un expedient per investigar si durant el desenvolupament de l'activitat es va posar en situació de risc alguns infants. La titular d'Interior ha traslladat el "suport equívoc" del seu Departament al cos de Mossos d'Esquadra i la resta de cossos policials de Catalunya i ha defensat que "els cossos policials són un pilar bàsic i garant d'una societat democràtica".  

Segons Parlon, aquesta activitat "malmet el caràcter lúdic i festiu que ha de tenir un esdeveniment tan important com és la festa major d’una ciutat o poble, on no pot tenir cabuda la incitació a la violència" i ha assegurat que Interior "vetllarà" perquè la capital del Vallès Oriental continuï celebrant-se en aquest marc "festiu i de convivència". La consellera ha remarcat que la llibertat d'expressió és un dels drets constitucionals i, com a tal, ha de ser protegit. "S’ha de garantir el dret de qualsevol persona a expressar-se críticament en relació amb una actuació policial o a una institució", ha reconegut, però ha afegit que cal "defensar igualment que aquesta crítica no pugui llegir-se com una incitació a qualsevol mena de violència". D'altra banda, ha insistit que la "seguretat" que garanteixen els cossos policials és el que permet "gaudir de la resta de drets i llibertats" i ha recordat que els Mossos d'Esquadra participen en activitats en el món de l'educació amb l'objectiu de donar a conèixer la seva feina i contribuir a "fomentar una relació sana i col·laborativa entre ciutadania i policia". 

La fiscalia investiga el cas 

A la Festa Major de Granollers dues colles, els Blaus i els Blancs, competeixen en diferents activitats i al final de la festa es decideix quina de les dues colles ha vençut. Les competicions que sumen punts inclouen estirar la corda,  traslladar rajoles o bitlles catalanes, entre d'altres. Enguany, una de les activitats organitzada per un grup dins la colla dels Blaus ensenyava “tècniques aplicades a la guerrilla urbana”, incloent-hi el llançament de falsos “còctels Molotov” contra un ninot vestit de policia o de contenidors contra unes furgonetes policials simulades.  Arran de la denúncia del sindicat de Mossos USPAC, la fiscal de guàrdia de Barcelona ha obert aquest dijous un expedient de protecció de menors i ha instat els Mossos d'Esquadra i la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat a dirimir si en algun moment es van posar menors en una "situació de risc". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!