Un 76% dels 8.226 militants d'ERC que estan convocats a pronunciar-se a favor o en contra d'investir Salvador Illa com a president de la Generalitat han participat ja a la consulta. Quan faltava tot just mitja hora per tancar la votació, el recompte havia arribat al 75% amb 6.170 vots. La votació s'ha posat en marxa a les 10 del matí i la participació és tan alta que a les 13 hores ja superava la que es va registrar a la consulta sobre la investidura de Pedro Sánchez, que es va tancar amb un 43,61% de participació. La votació és online, però per a aquelles persones que ho necessitin s'han habilitat seus per fer-ho presencialment. La consulta es tancarà a les 19h.

🔴 Acord ERC-PSC, DIRECTE | Última hora de la consulta i votació per investir Salvador Illa
 

Els militants han de pronunciar-se a favor o en contra de l'acord que ha tancat la direcció del partit, sota la batuta de la secretària general, Marta Rovira, i que hauria de garantir un sistema de finançament per a Catalunya fora del règim comú. En el capitol dedicat al procés es proposa Convenció Nacional per la resolució del conflicte polític, que estaria presidida per Esquerra.

L'executiva del partit, amb Rovira al capdavant, el Govern, amb el president en funcions, Pere Aragonès, i els alts càrrecs de la formació han sortit en tromba a favor de l'acord. Això no obstant, les darreres hores s'han multiplicat les veus en contra d'investir el líder socialista. Una de les darreres, el president de l'AMI i senador d'ERC, Jordi Gaseni, que ha assegurat que l'objectiu d'Illa és desactivar el procés independentista.

En la consulta que Esquerra va convocar el novembre passat sobre l'acord per votar a favor de la investidura Pedro Sánchez van votar al llarg de tota la jornada 3.690 persones d'un cens que en aquell moment era de 8.461. Aquella votació es va saldar amb un 89% de vots a favor, 9% en contra i 2% en blanc. 

En cas que la militància avali la investidura de Salvador Illa, el ple per a la votació del nou president de la Generalitat es convocarà la setmana vinent. Coincidint amb el ple es produirà, a més, el retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, i la seva previsible detenció. Puigdemont va assegura dissabte passat des de la Catalunya Nord que, encara que no se li hagi aplicat la llei d'amnistia, assistirà al ple d'investidura, "peti qui peti".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!