El segon avanç de la participació electoral d'aquest 14-F indica que s'ha reduït en 22,24 punts respecte a les últimes eleccions al Parlament de l'any 2017. Segons les dades que ha facilitat el Govern a les sis de la tarda d'avui, el percentatge de participació és del 46,02%, mentre que fa tres anys va ser del 68,26%, però cal recordar que a les eleccions del 21-D la participació va marcar un rècord històric. En el primer recompte de participació, a la una del migdia, Catalunya ha registrat un 22,78% dels vots, una diferència de quasi 12 punts respecte al 2017.
Pel que fa a les 4 demarcacions catalanes, on més baixa la participació és a Tarragona amb una diferència de 24,03 punts. On menys baixa el percentatge de votants és a Lleida, on ha decaigut un 19,24%.
- A Barcelona el 46,14% del cens ja ha anat a votar i la diferència en relació amb el 2017 és del 22,44%, quan a aquesta hora ja havia votat el 68,26% del cens.
- A Girona ha votat un nombre semblant de gent i la xifra s'enfila fins al 48,15%, amb una diferència del 20,01% respecte fa tres anys. Ara bé, és la demarcació amb més percentatge de vot.
- Lleida és la demarcació on cau menys la participació, amb una davallada del 19,24%. A les sis de la tarda ja ha votat el 47,41% dels ciutadans citats a les urnes.
- Tarragona, per la seva part, registra una participació del 42,81%, i és la demarcació amb menys participació i també on més ha caigut respecte fa tres anys, amb 24,03% votants menys.
Comparativa a les quatre capitals catalanes:
A les quatre capitals catalanes, els percentatges són molt similars, ja que on més cau la participació és a Tarragona, i Barcelona és la capital on hi ha hagut més participació en nombres absoluts.
- A la ciutat de Barcelona la participació se situa al 47,55%, amb una caiguda del 21,39% respecte al 2017.
- La ciutat de Girona és la que registra la participació més alta amb un 47,66% i una davallada del 22,12% en relació amb els últims comicis.
- Lleida és la capital amb més participació amb un 43,46% i una baixada de 23,02 punts respecte al 21-D.
- Tarragona ciutat és on la participació ha caigut més, 24,21 punts respecte al 2017, i a hores d'ara el 44,62% dels ciutadans han exercit el seu dret a vot.
Participació a la regió metropolitana:
A la regió metropolitana, és al Vallès Oriental on hi ha hagut més participació, i el Barcelonès on hi ha hagut menys mobilització.
- El Vallès Oriental és la comarca que ara mateix registra una major participació amb un 46,25%.
- El Maresme registra, a les sis de la tarda, un 46,2% dels vots emesos.
- Al Baix Llobregat, per la seva part, hi ha votat un 45,44% del cens.
- El Barcelonès és la comarca que registra una menor participació amb el 45,37%.
- El Vallès Occidental ja registra el 45,97% dels vots.
- Per últim, al Garraf, ja ha votat el 45,65% dels ciutadans cridats a les urnes.
Funcionament dels col·legis electorals
Enguany el funcionament dels col·legis electorals ha estat susceptiblement diferent en relació amb els altres comicis. A cadascun dels col·legis, s'han desplegat quatre característiques que es podien controlar a través de l'aplicació mòbil del Govern: el temps d'espera, la seguretat, el material i el responsable. El més important és que el semàfor de cada opció estigui de color verd. Això indica que és un moment segur per dirigir-se a aquell centre per emetre el nostre vot.
Normalment, si és baix el temps d'espera, significa que no se superen els 15 minuts i es recorda que si s'està fent cua al punt de les 20 h, quan tanquen, encara serà admès el nostre vot. Pel que fa a la resta de característiques, l'aplicació assegura que "el local compleix amb les mesures sanitàries", també dels encarregats de supervisar-les.
Malgrat tot, les primeres hores de votació de les eleccions de Catalunya han confirmat que s'ha esvaït el temor principal que podia marcar la jornada electoral d'avui: "Aquesta nit tindrem escrutini". Aquesta ha estat l'afirmació del director de Processos Electorals de la Generalitat de Catalunya, Ismael Peña-López, la persona que ha liderat la gestió sanitària dels centres electorals i ha posat en marxa l'aplicació virtual per controlar l'aforament de cada centre de votació.