La participació en les eleccions gallegues en les 12.00, se situa en el 19,32%, segons ha informat la Xunta. Un índex de més quatre punts que el que es va registrar a la mateixa hora en els comicis de fa quatre anys, quan al migdia havia votat el 15,01% del cens.
En una breu compareixença, el director general d'Emergències i Interior, Santiago Villanueva, ha apuntat que, per províncies, Ourense és la que va per davant en participació, amb un 21,49 % (3,2 punts més que el 2016).
La segueixen Pontevedra, que ha registrat una participació del 19,80 % (5,6 punts més respecte al 2016); A Coruña amb un 18,71 % (quatre punts més que el 2016); i Lugo, amb un 18,14 % (2,9 punts més).
En aquesta última circumscripció, la comarca d'A Mariña, afectada per un rebrot de la pandèmia, ha tingut un percentatge de participació superior al 16 %. En el municipi de Burela, un dels més afectats per la Covid-19, la participació ha estat del 15,75 %, 2,6 punts per sobre de la participació del 13,1 % registrada el 2016.
Feijóo celebra que Galícia "valora la democràcia"
El president de la Xunta i candidat a la reelecció pel PP, Alberto Núñez Feijóo, ha destacat l'"absoluta normalitat" a la constitució de les taules, incloses les d'A Mariña, i l'"alta participació" registrada en les primeres hores, el que prova, ha dit, que Galícia "valora la democràcia".
Després d'exercir el seu dret a vot al col·legi Niño Jesús de Praga, a Vigo, Feijóo ha proclamat el seu "orgull" per "la responsabilitat d'aquest poble" i per "el missatge que està donant de participació" en aquestes les primeres eleccions, juntament amb les del País Basc, que se celebren en el context de nova normalitat.
Mascaretes, cues i vigilància extrema
Galícia viu aquest diumenge unes votacions atípiques marcades per la crisi sanitària del coronavirus. Amb mascareta i sense contacte els gallecs han anat arribant als col·legis electorals, en alguns dels quals ja al matí s'han format llargues cues, vigilades per voluntaris que vetllen per la salut.
Els gallecs entren d'un a un als recintes electorals, vigilats dos representants de l'administració que, a part de fer la seva tasca habitual de recompte de dades, s'han prestat voluntaris per controlar les condicions sanitàries.
Als votants que no porten mascareta o en porten una de roba, se'ls en proporciona una de quirúrgica.
Tots els electors han de desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohpolic en entrar i en sortir, però també disposen d'una bona quantitat de guants per lliurar-los a qui tingui al·lèrgia a algun component del gel.
Quan un elector s'apropa a la seva urna corresponent diposita el seu DNI en una safata posada a sobre de la taula, que el president mira sense contacte. Diu el seu nom i els vocals exerceixen la seva funció amb normalitat. Una vegada verificada la seva identitat, el ciutadà diposita la seva papereta.
Gens de cortines en aquest 12-J, doncs no es consideren un possible focus de contagi. Aquesta vegada, per continuar assegurant la intimitat, hi ha dos plafons d'esquena a la gent, amb els vots de cara a la paret.
Així és com els gallecs planten cara al coronavirus i a la calor en un 12-J històric i atípic.