Pedro Sánchez és la peça de caça per al Partit Popular. No és cap sorpresa tenint en compte que s’apropa un cicle electoral que tindrà tres fites: municipals, autonòmiques i estatals. El clima de precampanya electoral ja s’ha instal·lat al vesper de la política espanyola i qualsevol element s’aprofita per desgastar el contrincant polític. Per picar la cresta al PSOE, el PP s’aferra amb tota l’energia del món al cas Mediador, la xarxa corrupta situada a les Illes Canàries liderada per excàrrecs socialistes illencs que suposadament subornaven empresaris, sobretot de la ramaderia, a canvi de comissions, drogues i prostitutes. Fins ara s’ha cobrat una víctima política, que és el que la investigació judicial apunta com a líder de la trama, l’exdiputat canari del PSOE Juan Bernardo Fuentes Corbelo, conegut popularment com el ‘Tito Berni’. Sabent això, el PP ha engegat una maquinària parlamentària, ha registrat aquest dimecres al migdia una comissió parlamentària apuntant Pedro Sánchez, a qui no descarten reclamar la compareixença al Congrés dels Diputats com a president del grup parlamentari socialista, que està contaminat per l’escàndol.

“En la seva triple condició de president del govern d’Espanya, president del Grup Parlamentari Socialista i secretari general d’aquesta formació, Pedro Sánchez no pot eludir donar explicacions i assumir responsabilitats polítiques i encara més perquè el presumpte cap de la trama corrupta és Juan Bernardo Fuentes Corbelo, un rellevant membre del PSOE i diputat del Grup Parlamentari fins fa pocs dies”. Així comença l’exposició de motius del text, que fa una descripció de les connexions que ha trobat la justícia entre el PSOE i la corrupteles d’aquest grup investigat. En aquest sentit, el PP posa l’accent en el fet que el diputat expulsat portés de visita els empresaris implicats en la trama a visitar les instal·lacions del Congrés dels Diputats, tal com acrediten fotografies de la instrucció. “És imprescindible conèixer quines instal·lacions del Grup Socialista al Congrés i del Parlament de Canàries s’han utilitzat com a centre d’operacions, quins despatxos, cotxes, personal de la cambra i altres mitjans públics es van utilitzar”, es pregunten.

 

En l’objecte de la comissió, els populars animen a determinar les responsabilitats polítiques del PSOE “ja que fins ara no s’ha conegut cap investigació interna suposadament ordenada per Pedro Sánchez”. Abans de registrar la comissió, la portaveu Cuca Gamarra ha explicat que “és més necessària que mai una comissió d’investigació per dirimir responsabilitats d’un cas de corrupció socialista que està ple de comissions, de drogues i dones prostituïdes”. “És el moment que el Congrés no miri cap a un altre costat”, ha destacat la secretària general del partit, que no ha descartat que demanin la compareixença del president del govern si la comissió tira endavant. Ho ha explicat després de la reunió dels grups parlamentaris del Congrés, del Senat i del Parlament Europeu per coordinar una estratègia comuna.

La difícil tasca d’aconseguir els vots

La comissió registrada pel PP tindrà un camí difícil per prosperar. D’entrada haurà de passar el filtre de la Mesa i de la Junta de Portaveus, on el PSOE i Unides Podem tenen capacitat de veto. La part socialista del govern rebutja els comportaments “repugnants” del cas Mediador. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha defensat que el seu partit ha actuat ràpid expulsant el diputat sospitós i ha recordat que el PP no pot dir el mateix, referint-se al cas Kitchen. Els socis de Podemos també han dit ‘no’ a la comissió impulsada pel PP "per hipocresia", han aplaudit la celeritat amb què els socialistes han actuat per bé que els han reclamant que n’impulsin una de pròpia per aclarir les implicacions de la trama. Pel que fa a la resta d’arc parlamentari, ERC i la CUP han avançat que hi votarien a favor mentre que Junts i el PDeCAT tenen més reserves. Els de Míriam Nogueras apunten que encara no s’han reunit per valorar-ho i els de Ferran Bel prefereixen “llegir bé l’exposició de motius i el text de la sol·licitud” abans de posicionar-se. “Volem esperar a que la justícia i el Grup Parlamentari Socialista facin el que creguin oportú i, en funció d’això, decidirem”, expliquen fonts del PDeCAT al Congrés.