El Consell de Ministres del 21-D a Barcelona és una "provocació". Així s'ha considerat des de diversos sectors de l'independentisme, i des del mateix Govern, en paraules de la portaveu Elsa Artadi. És per això que s'està treballant per a donar-hi una resposta als carrers de la capital. Segons diverses fonts consultades per El Nacional, partits, entitats i també membres dels CDR s'estan reunint i mantenint contactes perquè aquesta sigui el màxim de coordinada possible. Malgrat que, com sempre, les divergències entre el sobiranisme tornen a treure el cap.
Aquest mateix dilluns a la tarda s’ha produït una reunió de coordinació, i està previst que se’n produeixin més durant els pròxims dies. A les trobades hi estan participant els partits independentistes i les entitats sobiranistes, però també s’estan mantenint contactes amb membres dels CDR. “És complicat coordinar-se amb ells”, admet una persona coneixedora de les converses, com a conseqüència de la manca d’estructura dels comitès.
L’objectiu compartit dels diversos actors és el de donar una resposta “unitària i conjunta”, malgrat que això es pugui traduir en múltiples accions. Com en el si de la majoria independentista, hi ha diferents sensibilitats, des dels que aposten per paralitzar la ciutat fins als que aposten per un tipus de manifestació més convencional, evitant imatges com els talls de carretera dels CDR.
En tot cas, en allò que tots coincideixen és en la necessitat de no “normalitzar” el que consideren una “provocació”: que el Consell de Ministres es reuneixi a Barcelona però sigui “incapaç” de donar una solució política al conflicte polític.
Accions “sorpresa” i paralització
Segons expliquen fonts de l’ANC a El Nacional, un dels principals esculls a l’hora de preparar la resposta és que encara no se sap on se celebrarà el Consell de Ministres, i per tant és difícil fixar un lloc de convocatòria. Ni la Generalitat ni els Mossos d’Esquadra encara no saben on serà.
Malgrat tot, la proposta de l’entitat presidida per Elisenda Paluzie passa perquè no sigui la tradicional manifestació “de llacets”, sinó que hi hagi convocatòries durant tot el dia que “paralitzin” la capital del país. Consideren que seria una manera de visibilitzar la protesta i no normalitzar la situació.
Per altra banda, també hi haurà “accions sorpresa”, que no s’anunciaran però que la intenció és organitzar-les de manera coordinada. Algunes de les accions començaran el dia abans, el dijous 20 de desembre, perquè hi ha ministres que ja aterraran a Barcelona en aquell moment. Estan confiats que hi haurà un acord entre totes les parts i que s’anunciarà a finals d’aquesta setmana o principis de la que ve
Se situa d’aquesta manera en la línia dels CDR. Els comitès de defensa de la república han fet una crida a “prendre els carrers” el 21-D i “ser ingovernables”. Han instat a mantenir-se informat a través dels seus canals de Telegram.
El #21D serem ingovernables!
— CDR Catalunya (@CDRCatOficial) 10 de desembre de 2018
Guarda't la data i segueix els canals oficials.
Prenem els carrers!
Organitzem la resposta i preparem-nos per resistir!#TombemElRègim#ElPoderDelPoble#CDRenXarxa pic.twitter.com/rfMwSX35Km
“Consell popular de ministres”
A l’altra banda hi ha Òmnium Cultural, que prefereix un altre tipus d’accions. Dissabte passat ja va anunciar un “consell popular de ministres”. En una piulada on demanaven guardar la data, asseguraven que “el 21-D sortirem al carrer en un acte polític de protesta per la presència del govern espanyol a Barcelona”.
Segons expliquen fonts d’Òmnium, es tracta d’una iniciativa pròpia, de la qual no formen part altres entitats, però que s’emmarca en la mateixa resposta unitària. “No ho estem organitzant amb l’ANC. Ells fan la seva i nosaltres la nostra, però no és incompatible”, afirmen. Durant els pròxims dies, passada la nit de Santa Llúcia, anunciaran més detalls.
El #21D sortirem al carrer en un acte polític de protesta per la presència del govern espanyol a Barcelona. Guarda't la data! pic.twitter.com/RrbKvDBcau
— Òmnium Cultural (@omnium) 8 de desembre de 2018
En aquest sentit, es desmarquen de possibles intents de paralització de la ciutat. “No és l’estil d’Òmnium”, asseguren fonts de l’entitat cultural.
En una línia molt semblant, des d’ERC subratllen la necessitat d’una acció coordinada “que tingui força”, però que no consisteixi en talls de carreteres o ocupació d’infraestructures. Avisen que podria ser “contraproduent” tant per als presos polítics com per un augment de la tensió.
Vaga general
De respostes al 21-D n’hi haurà moltes i de molt tipus. Sense anar més lluny, el sindicat independentista Intersindical-CSC ha convocat vaga general el divendres 21 de desembre de 12.30 h a 14.30 h, coincidint amb la reunió del Consell de Ministres. Fonts del sindicat han explicat a l'ACN que l'aturada es fa per motius econòmics i socials, ja que el govern espanyol no ha retirat el decret del 6 d'octubre que facilita el trasllat de seus socials ni ha retirat la reforma laboral del PP, entre altres.
Fonts del sindicat recorden que hi ha moltes lleis de contingut social aprovades al Parlament que "segueixen anul·lades". Per tot plegat, i segons han confirmat fonts del Departament de Treball, el sindicat ja ha registrat la convocatòria de vaga.