El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de la ciutat de Tarragona (POUM) ha entrat en un semestre clau per encarar la negociació de la seva aprovació inicial, encara que els partits de l'arc municipal han mostrat de nou la seva preocupació pels pràcticament avenços inexistents en les converses, pendents encara de fer una segona fase de contactes amb l'Ajuntament socialista.

Segons ha publicat el 'Diari de Tarragona', els partits comparteixen aquesta inquietud perquè s'estan alentint els tempos del projecte –les bases del qual es van presentar en la primavera del 2024—i temen que no es podrà acabar el mandat amb el POUM aprovat. Per això, reclamen que els informes de viabilitat econòmica i d'inundabilidad no es demorin més, ja que conèixer el seu contingut serà determinant per valorar la viabilitat i futur del POUM proposat pel consistori.

Juntament amb partits, des del sector empresarial també han manifestat que el POUM és la gran carpeta del que queda de legislatura i demanen a l'alcalde Ruben Viñuales que agafi el timó del projecte perquè tot el plantejament no quedi en paper mullat, com temen diverses veus consultades.

En aquest sentit, tant Cambra de Tarragona com diverses patronals han evidenciat en diverses ocasions que la ciutat no pot perdre el tren del POUM perquè es juga el seu futur creixement, el desenvolupament de les pròximes dècades, així com la cohesió dels barris i el progrés dels seus veïns.

Per això, el sector empresarial també ha reclamat als partits de l'arc municipal que no fixin línies vermelles en la negociació del POUM i que els representants polítics tinguin "altura de mires" per acordar amb una majoria folgada el que és el gran projecte de ciutat.

Segons recull el 'Diari de Tarragona', ERC i ECP poden condicionar les majories per a l'aprovació del POUM perquè s'han mostrat contraris al projecte en Mas d'en Sorder, que afecta els terrenys al costat del golf, amb 200 habitatges previstos i un hotel. Els Comuns afirmen que la inclusió del pla afectarà el vot, mentre que els republicans asseguren que estan políticament en contra i que no entra dins els objectius estratègics de l'avenç del pla.

La resta dels partits, com Junts, PP o els regidors no adscrits, sí que consideren que Mas d'en Sorder és una peça indispensable, com ho és créixer per Ponent però també per Llevant. Des del PP, a més, s'ha alertat que si no es construeix on la gent vol viure, aquesta acaba marxant a altres municipis propers. Els representants no adscrits consideren que ni Mas d'en Sorder ni La Budallera no han de descartar-se "sense una anàlisi més exhaustiva de la seva viabilitat i beneficis potencials".

Davant d'aquest context, fonts del sector empresarial consultades esperen que els partits no es moguin per "el curtterminisme" i posin en el centre els interessos de la ciutat per evitar que el POUM acabi al calaix de projectes irrealitzables, amb les conseqüències que tindria en habitatge i el progrés econòmic de la capital.