Davant del bloqueig del PSOE, que oposa les seves reticències, partits i col·lectius han decidit fer un pas endavant. Els grups d'ERC, Junts per Catalunya, la CUP, Més País, Compromís i Nova Canàries han acordat registrar avui la llei trans que no acaba d'aprovar el govern espanyol. Concretament, han presentat el mateix text que havia preparat el Ministeri d'Igualtat, però que la part socialista del Consell de Ministres ha encallat. Només han parlat representants de les plataformes trans, que han lamentat l'absència d'Unidas Podemos i han reclamat al PSOE que "baixi del bus de la transfòbia". I han fet un advertiment: "Som perilloses. Ens han tret tant que també ens han tret la por".

Justament qui ha parlat ha estat Mar Cambrollé, presidenta de la Federació Plataforma Trans. Des de les mateixes portes del Congrés dels Diputats, l'activista ha denunciat que és "indecent" l'actual situació. En aquest sentit, ha defensat que "no és una llei d'ampliació de drets", sinó que és una norma que simplement busca que les persones trans "tinguin els mateixos drets" que la resta de la ciutadania, després d'haver lluitat "amb els nostres cossos, els nostres rostres i les nostres vides".

Des dels col·lectius trans han denunciat el bloqueig i "segrest" de la llei per part del PSOE, però també han "lamentat" l'absència d'Unidas Podemos. "Volem el partit al carrer, no entenem que aquest registre no hagi estat signat per Unidas Podemos", ha criticat Mar Cambrollé. Ha recordat que aquesta llei busca "possibilitar que la democràcia arribi a les persones trans".

Segons expliquen els partits i entitats trans, en allò essencial, es tracta del mateix text que havien treballat amb el Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero en una taula de treball que va durar set mesos. Han "millorat algunes qüestions" i incorpora novetats, com ara una "tercera casella per a les persones no binàries". També inclou la reparació per a les víctimes d'aquest oblit de l'administració. "Per acció o per omissió, l'Estat ha estat responsable subsidiari que una generació avui visqui en l'extrema precarietat", ha denunciat Cambrollé. Per això ha reclamat a un subsidi per als majors de 65 anys que acreditin que no tenen altres recursos.

“Fruit de la lluita històrica”

En l’exposició de motius, els partits signants recorden que “aquesta llei és fruit de la lluita històrica del moviment trans, a l’avantguarda del moviment LGTBI, i que durant dècades ha perseguit el reconeixement de la diversitat sexual i de gènere”. En aquesta línia, afegeixen, l’aprovació d’aquesta norma suposaria “per fi el reconeixement per part de l’Estat de les discriminacions estructurals que pateixen les persones trans, de les múltiples violències, així com de la situació de desigualtat i de limitació d’oportunitats vitals”. Es tracta, conclouen, d’una “reparació històrica”

 

Entre altres coses, la llei registrada estableix el dret al reconeixement de la identitat de gènere sense la necessitat de cap prova psicològica o mèdica, així com l'obligació de les administracions d'adoptar mesures per garantir que els menors trans siguin tractats a tots els àmbits d'acord a la seva identitat independentment del que posi al registre. També fixa que la cartera de salut inclourà el tractament hormonal, el procés quirúrgic genital, el material protèsic i els tractaments per al canvi de sexe, a més de l'acompanyament per a la salut física i mental de la persona.