Catalunya va fer història fa una dècada, l'octubre del 2014, quan el Parlament va aprovar una llei pionera a l'estat per defensar els drets de les persones LGTBI i la lluita contra l'homofòbia. Deu anys després, aquesta llei ha fet una passa més a la cambra catalana, ja que la proposta de modificació per "enfortir la garantia dels drets LGTBI i erradicar l'LGTBIfòbia", presentada per PSC, Junts, ERC, comuns i la CUP, ha superat el debat a la totalitat al Parlament sense que s'hi presentés cap esmena en contra. Els partits proposants han destacat la importància de modificar la llei, que ara continua amb el seu tràmit parlamentari, per protegir-la davant la pujada de l'extrema dreta, també al país. L'objectiu dels grups és poder aprovar definitivament la modificació durant aquest període de sessions.
Es tracta d'una modificació integral i que suposa canviar i "millorar", han defensat els partits, una cinquantena d'articles de la llei, que canvia de nom. Si el 2014 aquesta es va aprovar com a Llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, ara aquest canvia i serà per erradicar la "LGTBIfòbia", incloent-hi la lesbofòbia que pateixen les dones lesbianes i que fins ara quedava fora del títol.
Lluita contra les teràpies de conversió
També s'harmonitza el règim sancionador amb la llei per la Igualtat de Tracte i No Discriminació o es tipifica com a "falta molt greu" l'ús de les teràpies d'aversió o conversió, és a dir, aquelles que van dirigides a modificar l'orientació sexual o la identitat de gènere de les persones. Sense anar més lluny, aquest mes de gener, el ministeri d'Igualtat va començar a investigar una denúncia contra set diòcesis, entre les quals les de Barcelona, davant la queixa de l'Associació Espanyola contra les Teràpies de Conversió pel fet que aquestes havien convocat i acollit xerrades que promouen teràpies de conversió de l'homosexualitat, que queden explícitament prohibides per la llei trans. A més, la proposició de llei també afegeix una visió interseccional al text per enfortir la protecció de les persones migrades, racialitzades i refugiades que formen part del col·lectiu LGBTI.
Des del PSC, la seva portaveu Elena Díaz, ha tret pit que amb aquesta modificació de la llei queda demostrat que la "defensa dels drets i les persones LGTBI és una prioritat pel Govern i per la majoria d'aquest Parlament", assegurant que és necessària una legislació "forta, adaptada als temps actuals i que defensi els drets de les persones LGTBI". Des de Junts, Maria Àngels Planes, ha agraït la feina feta a les entitats, assegurant que el Parlament aprova avui una "proposta necessària, valenta i compromesa", celebrant que les "forces democràtiques" facin força per garantir que es reforcin drets a Catalunya, que "sempre ha estat una terra de drets i de llibertats".
L'exconsellera d'Igualtat i Feminismes i ara diputada d'ERC al Parlament, Tània Verge, ha demanat aprofitar l'oportunitat per protegir els drets reconeguts en la llei del 2014 i reforçar-los en el nou context, en què aquests, considera, estan amenaçats per l'auge de l'extrema dreta. Des dels comuns i la CUP, Susanna Segovia i Pilar Castillejo, s'han manifestat en termes molt semblant.