El nou Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) ja compta amb secretària general, l'excoordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, que ha estat elegida aquest dissabte per a aquest càrrec amb el 91% del suport -el mateix suport que també ha rebut tota l'executiva que presentava-, per la qual cosa l'exalcalde de Viella i exdiputat de CiU al Parlament, Àlex Moga, serà el secretari d'organització.
Així ho ha anunciat el portaveu d'El País de Demà, Antoni Garrell, en la clausura del congrés constituent del partit celebrat aquest dissabte al matí de forma telemàtica, encara que l'equip impulsor i els membres de les candidatures que s'han presentat s'han trobat a Girona.
Única candidatura
L'executiva de Pascal ha estat l'única candidatura presentada i ha rebut el 91% dels vots a favor i el 2% en contra, mentre un 6% dels votants s'han abstingut. La resta de l'equip que acompanya la candidatura de Pascal són l'actual portaveu del PNC, Oriol Puig, i el càrrec de tresorer l'ocupa Pep Garcia, vinculat a El País de Demà.
També estan al seu equip Marc Perelló, Jordi Gregori, Eva Garrell, Albert Farré, Adrià Aldomà, Eduard Martínez, Rosa Orriols, Pere Martínez, Bernat Orellana, Mercè Dalmau, Georgina Bombardó, Manel Romans, Marc Tolrà i Rodolfo Fernández, en una candidatura on no es respecta la paritat de gènere.
Com a presidenta ha estat elegida Olga Tortosa amb el 84% dels vots a favor, un 4% en contra i un 12% d'abstencions; i Dolça González ha estat escollida com a defensora del militant amb el 89% de vots favorables i l'11% d'abstencions.
El PNC compta també amb el suport de l'històric diputat del PDeCAT i de CiU al Congrés, Carles Campuzano, que aquest mateix dilluns va estripar el carnet del partit per integrar-se a la nova formació.
Via escocesa
El nou partit es presenta com una alternativa a l'independentisme a partir d'un sobiranisme pragmàtic que vol incloure "des del centreesquerra al centredreta", i que vol apostar pel diàleg i l'acord per resoldre el conflicte català, per la via de millorar l'autogovern català i enfortir les institucions pròpies.
En aquest context, des del PNC es considera la independència de Catalunya com una opció legítima però seguint la via escocesa, és a dir, exercint-la a través de mecanismes legals i acordats.