El president del Parlament, Roger Torrent, ha avançat a RAC1 que les eleccions seran el proper 14 de febrer del 2021. Aquesta data no és la que toca per còmput, que seria el 10 de febrer, però com que cau en dimecres, han preferit, sobretot des d'Esquerra, tal com ha confirmat el mateix Torrent, que sigui un diumenge.
Damunt la taula n'hi havia d'altres: el 31 de gener o el 7 de febrer. A falta d'oficialitzar-ho en el DOGC, el 14 és la data escollida. Però què celebrem a Catalunya aquell dia?
Carnaval
D'entrada, el Carnaval. Enguany la data escollida és aquesta tot i que s'emmarca en diferents dies, i aquesta vegada les rues estaran molt condicionades a les mesures de restricció que imposa el coronavirus. El calendari d'aquesta festivitat, igual que la Setmana Santa, és un cicle de festes mòbils que no tenen un dia fix i es repeteix anualment. A diferència del dia de Nadal o Sant Esteve, el Carnestoltes està marcat pels moviments de la lluna. En el cas de la Setmana Santa, es marca la primera lluna de primavera i a partir d'ella es resten 40 dies per marcar la data del Carnestoltes i l'inici de la Quaresma.
L'ajuntament de Sitges va anunciar aquest passat mes de setembre la cancel·lació dels principals actes marcats entre l'11 i el 17 de febrer, tot i que s'intentarà mantenir viva la tradició en format online. Ni una desfilada infantil, ni la Disbauxa o l'Extermini. Tampoc hi assistiran Sa Majestat Carnestoltes ni la Reina del Carnaval.
El mateix passa a l'altra població, referent d'aquesta festivitat: Vilanova i la Geltrú. La Federació d'Associacions pel Carnaval ha anul·lat la Merengada de Dijous Gras, la rua de l'Arrivo de Sa Majestat Carnestoltes del divendres i les icòniques comparses amb les batalles de caramels.
Sant Valentí
A Catalunya, el dia dels enamorats és Sant Jordi, però les noves modes i festes estrangeres també han importat Sant Valentí, el 14 de febrer. Per influències d’una tradició irlandesa consistent a intercanviar regals en la mencionada data, ha arrelat amb força als Estats Units.
L’origen hem de situar-lo en una festa pagana vinculada a la fertilitat, ja que es diu que marca l'inici de l’aparellament dels ocells amb la construcció dels nius. Per aquest motiu, temps enrere, no es podia sortir a caçar animals de ploma. Per cristianitzar una festa pagana dedicada a la fertilitat anomenada Lupercals, es va popularitzar la figura de Sant Valentí com el patró dels enamorats.
Commemoració
També farà cinc anys de la mort de Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, que es va convertir en una de les figures més destacades de la revolució dels somriures, la clau de volta que explica la naturalesa cívica, democràtica i festiva dels inicis del procés.
L'any 2016, Casals va morir a l'Hospital Clínic després que una bicicleta l'atropellés el 30 de gener a Barcelona. Muriel Casals va ser diputada al Parlament de Catalunya i presidenta de la comissió d'estudi del Procés Constituent. Procedia del món acadèmic i cultural i era una de les figures intel·lectuals més reconegudes del país. Havia nascut a Avinyó (Provença, França) l'any 1945, i va morir als 70 anys.