Cinc dels trenta detinguts ahir en el marc de l'operació Estela, contra una trama de desviament de subvencions de la Diputació de Barcelona per a cooperació i desenvolupament internacional, han passat aquest matí a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de la capital catalana.
La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, que investiga aquesta xarxa pels presumptes delictes de malversació, falsedat, prevaricació, negociació prohibida a funcionaris i frau en subvencions, per un import de més de dos milions d'euros, va deixar ahir mateix en llibertat la majoria dels detinguts, mentre que n'ha posat cinc aquest matí a disposició judicial.
Es tracta de Joan Carles Garcia Cañizares, diputat de la Diputació de Barcelona i alcalde de Tordera; Jordi Castells Masanés, sotsdirector general de Cooperació Local de la Generalitat; Jonathan Jorba, cap de l'Oficina de Cooperació de la Generalitat, Víctor Terradelles, president i patró de la Fundació CATmón, i Joaquim Ferrer Serra, director de Pimec fins al 2014.
A la comissaria de la Verneda
Aquests cinc detinguts han estat conduïts en dos furgons policials des de la comissaria de la Verneda de Barcelona fins al jutjat d'Instrucció número 1 de la capital catalana per ser interrogats pel jutge Joaquín Aguirre, que instrueix la causa.
En la macrooperació policial que va tenir lloc ahir, es van practicar 20 entrades i escorcolls en oficines professionals, despatxos, domicilis i empreses, entre elles l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament o la seu de la Fundació CATmón, a Barcelona, Manresa, Olot, Tordera, Cabrils i Reus (Baix Camp), entre d'altres localitats.
El jutge va iniciar la seva investigació arran d'una denúncia anònima que es va remetre als jutjats de Barcelona poc després que CiU assumís per primera vegada la presidència de la Diputació de Barcelona, el 2011, i que alertava d'un presumpte frau en la concessió de subvencions procedents dels fons per a cooperació internacional i desenvolupament de la corporació.
La investigació, que ha dut a terme en els últims dos anys la UDEF, va destapar una presumpta trama que va desviar almenys dos milions d'euros de subvencions a entitats i empreses que utilitzaven presumptament facturació falsa per ocultar que els fons no eren destinats a cap projecte de cooperació.
En concret, la investigació se centra en 28 ajudes per a la cooperació internacional que la Diputació de Barcelona va concedir suposadament a dit a empreses i entitats -algunes d'elles vinculades a alcaldes del PDeCAT, segons el jutge-, en uns processos d'adjudicació que pateixen de nombroses irregularitats.
En alguns casos, segons detalla el jutge en els seus actes, les memòries presentades per justificar les subvencions no eren més que "simples còpies" de documents d'internet, les ajudes eren cobrades per una mateixa persona utilitzant dues identitats i les empreses perceptores es van crear poc abans que s'atorgués l'ajuda.
Altres irregularitats que esmenta el jutge és que es van utilitzar actes sense signar per justificar reunions a l'estranger, es van pagar subvencions dos anys abans de l'aprovació del projecte per la corporació provincial i que es van presentar i van pagar les factures abans del lliurament del treball.
Un dels detinguts ahir i que posteriorment va quedar en llibertat va ser l'expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve, qui va declarar als periodistes que estava "molt tranquil" davant les acusacions de frau i va assegurar que totes les ajudes econòmiques acordades en el seu mandat van passar "tots els controls".
En la mateixa línia, l'actual presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, també del PDeCAT, va denunciar ahir en roda de premsa la "indefensió" soferta per l'ens provincial, va defensar l'"honestedat" del seu antecessor i va negar qualsevol desviament de fons.