La fins ara ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, i candidata resultant d'un pacte entre Partit Popular i Ciutadans, s'ha imposat al candidat del PSOE, Patxi López, en la segona votació al Congrés dels Diputats per a la presidència de la cambra. Pastor ha obtingut 169 vots i López 155 (85 del PSOE i 70 d'Unidos Podemos, dels 71). Pastor deixarà el ministeri i a partir d'ara ocuparà el tercer càrrec més important de l'Estat. El dubte i el nerviosisme per saber qui es faria amb el lloc s'ha mantingut fins a l'últim moment en les cares dels protagonistes, després que Podemos anunciés que tenia intencions de votar López en la segona volta.
Quan López i Pastor han passat a la segona tanda per haver obtingut més vots en la primera, la clau de la presidència ha recaigut en ERC i CDC, els quals podrien haver entronitzat López. Així les coses, la manca d'unicitat de vot entre socialistes i podemistes fins a pocs minuts d'entrar a la cambra ha portat ERC a mantenir la paraula de no fer cops d'efecte. Els convergents havien indicat que no sabrien què fer en segona volta, però també han responsabilitzat els de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per no haver-se entès abans. Fonts dels comuns culpen els independentistes pel resultat final.
Pastor deixa així el ministeri i serà substituïda pel ministre de Justícia, Rafael Catalá, en les seves funcions. El govern interí no pot nomenar ministres, motiu pel qual Catalá la suplantarà fins que hi hagi un executiu a l'Estat. El precedent més directe de Pastor va ser la dimissió del ministre d'Indústria, Energia i Turisme, que va ser suplantat per Luis de Guindos, titular d'Economia. A partir d'avui, la candidata popular substituirà Patxi López, qui havia ocupat el càrrec durant la XI legislatura, que va acabar amb la dissolució de les Corts per manca de govern.
En la votació a les vicepresidències, el diputat de C's per Astúries, José Ignacio Prendes, s'ha fet amb la vicepresidència primera. Micaela Navarro (PSOE) amb la segona, Rosa Romero (PP) amb la tercera i Gloria Elizo (Podemos) amb la quarta. Amb aquesta repartició de la Mesa, el tàndem Mariano Rajoy-Albert Rivera s'assegura la majoria a l'òrgan del Congrés que s'encarrega d'organitzar l'agenda del dia. En cas que s'acabés constituint un executiu entre PP i C's, la majoria del legislatiu podria facilitar l'elaboració de lleis al govern.
En la votació per a les secretaries, la distribució ha quedat de la següent manera: secretaria primera, Alicia Sánchez-Camacho (PP), segona, Juan Luis Gordo (PSOE), tercera, Marcelo Expósito (Unidos Podemos), quarta, Patricia Reyes (C’s). El Grup Popular ha decidit aquest dimarts deixar la diputada Celia Villalobos fora de la taula perquè només disposava de dos llocs. Villalobos s'incorporarà a la presidència del grup i s'ha mostrat il·lusionada per la nova etapa que emprendrà, després de 13 anys treballant a la Mesa.
"Les dones al poder"
L'anècdota ha vingut donada pel ministre en funcions d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. En una conversa informal amb El Nacional, Montoro ha assegurat que estava molt satisfet que la tercera autoritat de l'Estat Espanyol fos per a Ana Pastor. També pel fet que la Mesa tingui una majoria femenina. "Les dones al poder" ha exclamat Montoro, celebrant que la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría sigui la segona autoritat a Espanya. Falta per saber quan arribarà una dona a la presidència, que és el càrrec número u en poder polític.
Jurament diferents
Alguns diputats han canviat la frase amb què els diputats juren o prometen el seu càrrec. La tònica discordant ha vingut donada pels d’Unidos Podemos, els quals han emprat la fórmula: "Prometo acatar aquesta constitució i treballar per canviar-la (frase personal) Mai més un país sense la seva gent, mai més un país sense els seus pobles” han afirmat. Aquest gir ha comportat la indignació d’alguns grups, que s’han aixecat en crits. Pastor ha estrenar el càrrec demanant silenci a la cambra per poder continuar amb el jurament.