Les patronals catalanes s'han plantat davant del president espanyol, Pedro Sánchez, i li han exigit que executi les inversions incomplertes a Catalunya. L'empresariat ha mostrat la seva preocupació pels baixos nivells d'execució d'inversions de l'Estat espanyol a Catalunya dels darrers anys, que, segons Foment del Treball, "agreuja l’elevat dèficit d’infraestructures que pateix el territori". Foment ha demanat que "s'executi la inversió prevista en infraestructures" i, a més, que "s'acceleri les inversions pendents", per així recuperar el "dèficit d'inversió". En aquest sentit, PIMEC ha reclamat un "millor diàleg" entre el govern espanyol i la Generalitat per "resoldre de manera definitiva" el "col·lapse" en l'execució de les obres públiques catalanes. A més, la patronal ha insistit que cal "preveure un sistema de compensació" a través d'algun tipus de fons pels territoris on s'incompleixen les promeses pressupostàries.

Des de Foment del Treball s'ha demanat "revertir aquest dèficit històric" que arriba fins als 35.000 milions d’euros en els darrers dotze anys, segons càlculs de la patronal. Primer, "invertint l’equivalent del 2,2% del PIB català" (5.500 milions d’euros anuals) com fan els països de l’euro àrea. I segon, "des del 2019 hauria d’haver-hi una inversió extraordinària durant 5 anys per recuperar el dèficit", ha argumentat Foment. Per altra banda, PIMEC ha assenyalat que la competitivitat de les empreses depèn de "forma directa del nivell d’inversió pública" en la millora de les infraestructures, fent que s’equiparin a les que tenen altres països, i donant resposta a les necessitats per "no perdre competitivitat envers el nostre entorn".

La Moncloa s'excusa amb la pandèmia

El govern espanyol s'ha escudat en la pandèmia per justificar que les inversions executades a Catalunya durant el 2021 siguin només el 35,8% de les pressupostades, mentre que a Madrid van arribar fins al 184%. La portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, ha argumentat que la Moncloa ha tingut "dos anys molt difícils" en què "s'ha aturat el món" i aquest fet "ha tingut una repercussió en les inversions públiques de totes les administracions". Segons la portaveu socialista, el baix volum d'execució del 2021 contrasta amb el del 2022, en què "Catalunya està liderant les inversions amb 185 milions d'euros en inversions executats al primer trimestre, un 60% més" que l'any passat. El govern espanyol ha recordat que tot i aquest infrafinançament, "hi ha una realitat incontestable en la relació d'aquest govern amb les comunitats autònomes" que és "la importància que ha donat a la cogovernança i l'impuls de les relacions bilaterals amb Catalunya i altres comunitats autònomes".

 

A més, Rodríguez ha afegit que hi ha una dada: "Totes les comunitats autònomes han rebut el finançament més gros de la seva història de part de l'Estat". "No em refereixo només a inversions, el total del finançament de les comunitats autònomes amb aquest govern ha estat inèdita, la major de la història, i des del 2018 les comunitats han disposat de 130.000 milions d'euros més que en el total dels quatre anys anteriors", ha argumentat la Moncloa. La portaveu de l'executiu espanyol ha admès que en la negociació dels pressupostos del 2021 el seu govern va acordar amb ERC la creació d'una comissió de seguiment de les inversions reals que no s'ha reunit. Ara, ha dit, "estem disposats a reunir quan sigui possible i estiguin disponibles".