El candidat a la secretaria general del PSOE i exlehendakari, Patxi López, ha manifestat aquest diumenge el "disgust" que li produeix la "fractura en dos" de la societat catalana i la "tensió creixent d'un debat polític cada vegada més polaritzat", en una Catalunya que té "segrestat l'espai públic per un independentisme que tracta d'imposar, mitjançant órdagos permanents, una visió uniformadora de la societat catalana, i fer-ho dinamitant el sistema democràtic": "Cal parar aquesta bogeria", ha afegit en to mitiner.
López ha explicat que tot just torna de Catalunya, on ha pogut veure i comprovar el panorama que ha descrit. Ho ha fet en una trobada amb uns 500 militants socialistes a Sant Sebastià.
Enfront d'això ha defensat "una proposta integradora en la qual tots ens puguem sentir còmodes", una cosa que, ha assegurat, no arribarà "des d'un nacionalisme cada vegada més exacerbat", que "tracta de sortir del fang de les seves mordidas i del seu 3%, amb una pujada a la muntanya cada vegada més incerta", ni d'un PP "content en aquesta escalada, que fa de la força de la llei el seu únic argument".
López ha instat al "diàleg" i a l'"entesa" per "estendre ponts" i recuperar "les lleialtats trencades", amb la finalitat d'acordar "un projecte de futur, que garanteixi la igualtat de tots els ciutadans i la modernització de les nostres institucions" i ha posat en valor el Govern basc de PNB i PSE-EE, que "té com referència la ciutadania basca i no les ambicions particulars dels partits".
Nació cultural
L'aspirant va ser a Barcelona el passat 1 de març i va demanar no fer "tòtems sagrats" en la definició de Catalunya com a nació, tal com defensa el PSC malgrat la incomoditat dels socialistes espanyols. "La nomenclatura no és fonamental" en el conflicte entre Catalunya i l'Estat, va afegir, abans de matisar que parlava de Catalunya com a "nació cultural" i no política.
La raó d'aquest matís és que "la nació política comporta necessàriament una sobirania exclusiva, política, que dona peu a la consecució d'un Estat". El terme "nació cultural" es refereix a "una comunitat de ciutadans que senten que pertanyen a una mateixa cultura, tradició i historia", concepte que en cap cas comporta una "sobirania política" ni aconseguir un Estat.
D'altra banda, el candidat a secretari general ha assegurat als militants que "per molt que diguin alguns, el dia de les primàries hi haurà una papereta en què digui Patxi López". A més, ha demanat ajuda als socialistes bascos en aquesta "gran batalla" per "salvar el PSOE" aconseguint la "unitat" del partit.
En la presentació del candidat, el diputat socialista Odón Elorza ha assenyalat que caldria "estudiar" una candidatura conjunta entre López i Pedro Sánchez, l'anterior secretari general del PSOE.