Primeres declaracions de Pau Juvillà ara que ja no és diputat, les quals ha fet demanant en tot moment abandonar els retrets entre els partits independentistes i posant en valor aquestes setmanes en què s'ha intentat, sense èxit, plantar cara a la repressió de l'Estat. Finalment l'escó del cupaire va ser retirat el 4 de febrer amb efectes retroactius des del 28, segons va explicar ahir la secretària del Parlament en una carta, en unes informacions que han anat arribant amb comptagotes i que han provocat moltes crítiques entre els partits independentistes. Ahir mateix la presidenta del Parlament, Laura Borràs, assegurava que la culpa del desafortunat resultat és d'ERC i la CUP, per no haver volgut acceptar una proposta que la presidenta assegura que va presentar, una proposta que segons els republicans no tenia concreció. La CUP ahir va restar en silenci i avui Juvillà ha demanat deixar els retrets, perquè fan un flac favor al país: "Si la culpa l'ha de tenir algú, ja me l'agafo jo. Cap problema".
En una entrevista a Catalunya Ràdio Juvillà ha posat en valor que mentre que l'independentisme venia d'un espai fragmentat, ha fet l'esforç de trobar-se i parlar. En aquest sentit ha reivindicat que els tres partits han fet reunions setmanals i fins i tot diàries, i que posar-se d'acord no ha estat fàcil, però que el camí fet fins ara és positiu perquè ara caldrà abordar nous casos repressius com són els de la diputada també anticapitalista Eulàlia Reguant o dels republicans Lluís Salvadó i Josep Jové. Per Juvillà, cal no donar la imatge d'enfadament sinó d'esperança, i posar en valor que el "mínim comú denominador és la unitat repressiva".
L'exdiputat considera que el camí fet fins ara ha sortit bé fins a cert punt, i que ara s'ha de poder fer millor: "L'esperança és que ens trobem plegats en aquesta lluita antirepressiva". Preguntat específicament sobre la proposta que Borràs assegura que va traslladar a la resta de grups, ha assegurat que no saben a quina proposta es refereix, i ha reivindicat que en les reunions tots els grups hi portaven propostes i que en cap cas la CUP es va mostrar contrària a cap: "Asseguro que la CUP sempre ha donat suport a totes les propostes", i nega així les declaracions de Borràs en què assegurava que els altres dos partits la van deixar sola en la seva estratègia: "A la presidenta del Parlament no li volem cap mal. No volem exposar-la en absolut", ha dit després que des de Junts hagi assegurat que la CUP volia llençar Borràs a la "paperera de la història". I de la mateixa manera que ha tingut paraules per a Borràs, n'ha tingut també per a altres membres de la Mesa com els republicans Alba Vergés i Rubén Wagensberg i de Junts per a Aurora Madaula.
L'incògnita que segueix planant aquests dies és sobre quan va deixar de ser diputat Juvillà. Si bé ahir al vespre la secretària general del Parlament va dir que va donar l'ordre de retirada dijous a la tarda amb efectes retroactius, Juvillà ha explicat que van intuir que ja no ho era en el moment en què no se'l va deixar votar en l'últim ple, quan llavors Borràs va dir que era per un "conflicte d'interessos" ja que l'únic punt de l'ordre del dia era aprovar el dictamen que demanava preservar l'escó de Juvillà. L'exdiputat ha assegurat que no té cap comunicació del Parlament conforme ja no és diputat, i que l'única informació que ha tingut ha estat un missatge al mòbil de la Seguretat Social dient que està donat de baixa. Aquestes declaracions les ha fet Juvillà mentre en paral·lel arribava una comunicació del Parlament que ha publicat a Twitter Reguant. Preguntat sobre què passarà ara amb el seu escó —si serà substituït per la següent a la llista o no— ha dit que la CUP va reivindicar que fins que la sentència no sigui ferma no es mouran, el que significa que a hores d'ara ningú substituirà Juvillà.
Juvillà també ha reflexionat en tot moment sobre el fet que la culpa de tot plegat la té la repressió de l'Estat, un Estat que "intenta arribar judicialment allà on no pot arribar políticament", i ha lamentat que s'estigui vivint en un context en què l'Estat espanyol està atacant constantment l'independentisme. Malgrat això, ha assegurat que al Parlament s'han fet coses que no s'havien fet fins ara per plantar cara a aquestes ingerències: "Això va de lluita col·lectiva, plural i pública", ha acabat dient, i ha assegurat que tornaria a posar llaços grocs al seu despatx de la Paeria de Lleida, perquè va ser una decisió col·lectiva de desobediència per visibilitzar una causa. Una decisió que l'ha portat a ell, individualment, a sis mesos d'inhabilitació.