Master-class de desobediència civil a la Casa del Llibre de Rambla Catalunya en motiu de la presentació del llibre 'Manual de Desobediència Civil' (Edicions Saldonar) escrit pels activistes i experts en moviments no violents Mark i Paul Engler. En presència del darrer autor, acompanyat per la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, així com també per l'activista Liz Castro, centenars de persones han assistit a una autèntica classe sobre desobediència civil i acció no violenta aplicable al cas català.
En ella, Engler s'ha mostrat sorprès pel "nivell de repressió" exercida per l'estat espanyol contra l'independentisme català, amb l'existència de presos i "atacant" drets fonamentals com la llibertat d'expressió. En aquest sentit, l'autor del llibre, que ha estudiat moviments civils d'arreu del món, ha qualificat de "xocant" que es tracti l'activisme igual com ho faria una "dictadura". "Hauria de ser un xoc per a qualsevol demòcrata", ha defensat, assegurat que és una actitud que "es veu normalment en dictaudres però no en democràcies".
Engler, que ha agraït la gran quantitat de gent que ha assistit a la presentació, ha defensat que no s'ha de tenir por a la polarització de la societat ni a les accions disruptives, tot i que sí que ha volgut deixar clar que la "no violència és el doble d'efectiva que la violència" i que totes les enquestes mostren que "si ets capaç de sostenir en el temps la protesta pacífica, el règim cau".
Per aquest motiu, ha recordat que per aconseguir l'empatia de la gent el millor és mostrar-se no violent i patint davant un Estat que exerceix la força i ha encoratjat a l'independentisme a seguir en la seva lluita pacífica. A més, ha recordat que per arribar al moment disruptiu que aconsegueix canviar les coses, el més útil és fer ús de la "protesta i la creativitat", però també del "sacrifici", per posar la "problemàtica al centre".
Paluzie demana desobessionar-se amb la resposta internacional
Durant la presentació, que ha tingut moments en què s'ha posat a prova la capacitat i la interacció del públic per ensenyar-los què és la desobediència civil, Paluzie també ha aprofitat per defensar que cal deixar de banda la "obsessió" amb el reconeixement internacional iha recordat que "ningú vindrà a resoldre el problema". "Depèn del que fem aquí", ha afegit en aquest sentit.
Més enllà d'això, ha posat l'accent en les petites accions que pot fer la societat catalana per acostar-se a la independència, més enllà de la protesta, i ha tret pit de campanyes de no cooperació o la implicació de l'ANC en eleccions com les de les cambres de comerç o en sindicats i col·legis professionals.
Dura crítica de Mauri als partits
Finalment, Mauri, que s'ha incorporat més tard a l'acte perquè tenia un altre debat, ha fet una crida a al ciutadania a prendre consciència del poder que té com a societat a través d'eines com la desobediència civil i ha posat en valor la "maduresa" dels catalans en no convertir el conflicte català en un problema de convivència.
A preguntes del públic sobre la manca d'unitat de l'independentisme, el vicepresident d'Òmnium s'ha mostrat decebut per aquest fet i ha lamentat que no hi hagi hagut una resposta unitària a la sentència des de l'àmbit institucional. "La resposta a la sentència a nivell institucional no es pot qualificar perquè directament no ha existit", ha etzibat, demanant als partits una "anàlisi profunda".